in

Кога захарта и солта стават опасни за здравето?

Ако пиете кафето си с две чаени лъжички захар, значи вече сте приели почти цялото допустимо количество захар от 25 г за един ден.

Почти 70% от хората в България обаче приемат захар и сол в по-високи от препоръчаните количества, твърди Здравното министерство.

Неотдавна Световната здравна организация посъветва да ограничим консумацията на т. нар. „бели убийци”. Препоръчителният дневен прием на захар според нея е не повече от 25 г., а на сол – най-много 5 г за възрастни (1 ч.л) и 3,5 г за деца.

Най-солените храни са снаксовете, разтворимите супи, различни сосове и пици.

Високо съдържание на сол има и в имитиращите млечни продукти. Трансмасните мазнини, които се съдържат в тях обаче, са по-големият проблем за здравето според Димитър Зоров от Асоциация на млекопреработвателите.

Зоров увери, че в момента препоръчителният процент на солта в сиренето и кашкавала, направени по БДС, са на технологичния минимум от 3% от съдържанието, което по думите му е сравнително добро ниво.

По-голямо количество захар пък се съдържа в някои газирани напитки, бисквити, тестени изделия, сладоледи и шоколади. Една безалкохолна напитка от 1 л например съдържа около 200 г захар или почти цяла чаша за вода.

Според Жана Величкова от Асоциация на производителите на безалкохолни напитки обаче това не е показателно, защото 74% от безалкохолните напитки, които предлага индустрията са нискокалорични. По думите ѝ индустрията е започнала да взима мерки още от 70-те години на XX в. с появата на първите напитки без калории.

Само преди няколко дни Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщи, че ще работи по законови промени за въвеждането на такси върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и поетапното елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Служебният министър на здравеопазването Галин Каменов съобщи, че започва разговори с бизнеса за намаляване на съдържанието на сол и захар в някои от храните.

Вчера обаче от пресцентъра на МЗ съобщиха инзенадващо пред bTV, че се отказват акцията срещу вредните храни. Министър Каменов пък отказа да коментира случая, въпреки че преди това се беше съгласил.

Публикувано от Дамян Дамянов