in

Една от барикадиралите се сестри излезе на прозореца на Народното събрание (ВИДЕО)

Кадър: VBOX7

Пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта барикадирани в сградата на бившия партиен дом, а тази сутрин едната излезе на перваза на прозореца.

Представител на НСО е при нея и се опитва да я убеди да се прибере. На този етап обаче Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”, отказва да го направи, съобщи NOVA.

„Колегите ми не ми дават да вляза, защото казват, че вляза ли – тях ще ги изнесат. Били са ги”, заяви Бойка Анастасова.

Пред сградата са се събрали други колеги на медицинските сестри и искат да разберат къде са останалите четири жени.

Медицинските сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседание на здравната комисия в четвъртък. Заявяват, че ще останат там без краен срок. Обявили са и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви медицинската сестра Мая Илиева.

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред партийния дом, с искания за оставки”, заяви социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретния повод за тази акция”, заяви Деница Сачева.

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още Сачева.

 

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/