Принципи
Екипът на „Нова Варна“ Ви информира , че се стреми и полага максимални усилия да гарантира точност на публикуваното съдържание и URL адреси. Доверието може да бъде спечелено и поддържано само въз основа на точна и вярна информация. Екипът се води от професионалните журналистически стандарти, безпристрастност, включително по отношение на политически и икономически интереси, независимост от всякакви форми на външно влияние, честност, прозрачност.

Как проверяваме фактите?
Авторите в „Нова Варна“ проверяват информацията, която използват и публикуват по всяко време. Това включва и идентифицираща информация като имена, местоположения и изявления.
Авторите в „Нова Варна“ сами извършват проверка на фактите, като използват собствената си преценка, достоверни източници и базирайки се на нашите Медийни стандарти и Етична политика.

Информация изпратена от държавни институции: „Нова Варна“ разчита на това, че информацията изпратена от такива институции е проверена и достоверна, но си запазва правото при подаден читателски или друг сигнал да прави допълнителна проверка за фактите и при нужда да направи корекция.

Информация изпратена от читатели: При нужда или съмнение за проверка на факти при изпратена информация от читатели, „Нова Варна“ се обръща към съответните институции за проверка и потвърждение на тези факти.

Информация от други медии: При използване на съдържание от други медии, „Нова Варна“ винаги цитира първоизточника на съдържанието, като се стреми да използва информация само от надеждни източници – телевизии, радия и онлайн издания, които отговарят както на условията на медията, така и на условията на Фейсбук и Гуугъл новини.

Публични изказвания и твърдения: Следим информацията публикувана в публични платформи за проверка на фактите и се водим  от тяхната 4-степенна скала за анализ:

ВЯРНО – Тази оценка се поставя, когато анализираният материал е верен и отговаря на действителността

ПОДВЕЖДАЩО – Анализираният материал е частично верен, но при специфични условия и като цяло подвежда аудиторията; съдържа верни елементи, но подбрани, орязани, недообяснени, поставени в грешен контекст и така подвеждат аудиторията

МАНИПУЛАТИВНО – Когато анализираният материал е подвеждащ и бъде доказано, че това е направено умишлено

НЕВЯРНО – Анализираният материал е категорично неверен и е доказано, че съдържа лъжи

Български платформи – https://factcheck.bg/, https://proveri.afp.com/list
Чуждестранни платформи – https://eufactcheck.eu/ , https://www.politifact.com/coronavirus/

Какво правим, когато сгрешим?

„Нова Варна“ коригира грешки, когато Вашите твърдения са ясни, подкрепени с доказателства, снимки, документи или видеа.
При допусната фактологична грешка можете да се свържете с редакционния екип:
телефон: +359 877 168 000 /от понеделник – петък 9:00-18:00/ ;
имейл: press.novavarna@gmail.com