Категории: Други

20 университета от китайския град Нинбо с интерес към вузовете на Варна

Реклама

20 университета от Нинбо проявяват интерес за партньорство с висшите училища във Варна. Това обяви Хон Тяшиан, зам.-кмет на 10-милионния китайски град, по време на бизнес форум, организиран от община Варна . Проявата бе посветена на 10-годишнината от подписването на споразумение за сътрудничество между двата града.

Гостите представиха възможностите за участие на местния бизнес в Седмицата за икономически и културен обмен, която ще се проведе в Нинбо през юни. Тя е съвместно събитие на Нинбо и правителството на Китай. Във форума се предвижда участие на 16 държави от Централна и Източна Европа. Всички варненски фирми, които решат да се включат, няма да плащат такси. Община Нинбо ще поеме и разноските по транспортиране на стоки от пристанището до изложбените зали, както и трансфера от летищата до хотелите, предвидено е и облекчаване на митническите такси.

Търговско-икономическите връзки, образованието, здравеопазването, културата ще бъдат акценти по време на Седмицата за икономически и културен обмен. „Образованието е важен приоритет за нас. Готови сме да осигурим стипендии за  студенти от Варна, които искат да продължат подготовката си в Нинбо”, каза Хон Тяшиан. Морската столица да стане вторият град в България – след София, в който да има Институт Конфуций, предложиха още гостите.

„Срещата днес е доказателство за общите ни амбиции да стимулираме заедно развитието на двустранния обмен на всички нива с Нинбо, който е един от най-бързо развиващите се градове в Китай. Община Варна ще бъде партньор на родния бизнес за установяване на добри контакти с компании от този град, защото вярваме, че това ще доведе не само до развитие на бизнес отношенията, но и до по-доброто опознаване на двата народа. Доказателство за това са и резултатите от последното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай, когато стана ясно, че България е четвъртата страна от Централна и Източна Европа, която получава статут на всестранно приятелско партньорство с азиатската държава”, заяви кметът Иван Портних.

„Благодарим за топлото гостоприемство и ви очакваме през юни. Вярвам, че предстоящото събитие ще бъде добра платформа за сътрудничеството помежду ни, защото и Варна, и Нинбо имат голям потенциал за развитие”, каза Хон Тяшиан. „Разбрахме, че Варна е кандидат за културна столица на Европа през 2019. Имате нашата пълна подкрепа и сме уверени, че ще спечелите”, допълни той.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 2 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 2 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 2 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 2 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 2 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 3 часа