in

“Дойче бан” поиска да менажира БДЖ

bdz

“Дойче бан интернешънъл” може да стане мениджър на българските железници, пише „24 часа“.
Миналата седмица от компанията, която е дъщерна на немските железници “Дойче бан”, са поискали среща с премиера Пламен Орешарски. Инициативата е била тяхна, обяснява пред изданието зам.-министърът на транспорта Антон Гинев.
Премиерът Орешарски е предложил компанията не само да консултира, но и да е мениджър на БДЖ и на НКЖИ.
Той е настоял за разлика от досегашните консултантски услуги, “Дойче бан интернешънъл” да участва като мениджър, дали в сянка, или директно, предстои да се уточнява, каза Гинев.
Германия е загрижена за състоянието на българската железница, защото страната ни може да се превърне в тапа по пътя на жп превозите от Европа към Близкия изток, каза зам.-министърът. Той не знае дали визитата има нещо общо с кредиторите на БДЖ, които са най-вече немски банки. “Дори да е така, ние имаме интерес от това”, каза той и обясни, че БДЖ е загубила доверието на банките и се предвижда немската компания да се включи в преговорите.
Вижданията на експертите, които е изпратила немската железница, включват изготвянето на нов план за оздравяване на БДЖ. И дори връщането на БДЖ и Националната компания “Железопътна инфраструктура” в една холдингова структура, каза Гинев.
За разлика от най-големите железници – френската, германската, австрийската, които не са разделили релсите от влаковете в отделни компании, България бе сред първите, които въведоха първият либерализационен пакет в жп транспорта и раздели двете компании.
“Дойче бан” иска да докаже, че интегрираният модел е по-добрият, защото не прекъсва технологични връзки, смята Гинев. Възможно било да го направят и у нас.
Министерството на транспорта ще изпрати тази седмица исканата от “Дойче бан интернешънъл” информация за БДЖ и НКЖИ, за да може компанията да изготви офертата си. Още не се знае колко биха стрували услугите им. Обаче се обмисля вариант да им се плаща с европейско финансиране.

 

Източник: novinite.bg

Публикувано от Дамян Дамянов