Категории: Други

Курс прави готвачи от варненските затворници

Реклама

Курс за подготовка на помощник-готвачи ще стартира през октомври във варненския затвор. В момента тече подбор на желаещите да се запишат. Едно от основните изисквания е да имат завършен осми клас. Най-вероятно ще бъдат обхванати между 8 и 12 души. Инициативата е на сдружението с нестопанска цел АЛТРУИСТ и Бюрото по труда. Това заяви председателят на неправителствената организация Албена Кръстева по време на работна среща между общинската наблюдателна комисия и различни институции на тема, свързана с ресоциализацията на лицата, излежали ефективни присъди и на осъдените на пробация пише Moreto.net.

 

Един от основните въпроси, които повдигнаха повечето от представителите на общински, съдебни институции, затвора по време на срещата в общинската зала „Варна“ бе за намирането на работа на излезлите от затвора лица. Кръстева посочи, че имат един случай, в който реално са помогнали на един човек да си намери работа. Причината била, че само един ги е потърсил с тази цел. Осигурена му е заетост като готвач във варненско заведение. Той е усвоил уменията по време на пребиваването си в затвора.

 

„Останалите се обръщат към нас просто за консултации. Често докато са в затвора на срещи говорят, че се нуждаят от работа след излизане и се притесняват за това, но в повечето случаи след напускане се обръщат към организацията не с декларация за търсене на работа, а с декларация за получаване на помощи.“, оплака се Кръстева.

 

По мнение на ръководството на затвора основен проблем пред напускащите затворници е трудовата заетост. Около 28 фирми в момента използват труда на лишените от свобода, стана ясно по време на срещата. Проблемът обаче идва след напускането на затвора. Освен това лишените от свобода трудно се включват в програми за подпомагането им, тъй като по-голямата част са на доброволен принцип.

 

Според Албена Кръстева организацията им разпространяват достатъчно добре информацията за възможностите, от които могат да се възползват затворниците. По думите й помощ в тази насока оказвал затворническият вестник „Хоризонт“, който предизвиквал все по-голям интерес. Той излиза един път в месеца. Състои се от 8 страници, които се подготвят от затворници. Освен това организацията предвиждала и изготвяне на брошури, които да разясняват информация за съществуващи програми. По време на срещата обаче стана ясно, че един от проблемите за реализацията на затворниците е неграмотността на не малка част от тях.

 

Зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов пък изрази мнение, че не толкова липсата на работа е проблем, колкото обкръжението, в което попадат лишените от свобода в затвора и извън него.

 

Голяма част от затворниците са от цигански произход, с ниска степен на образование и квалификация. Пред и след затвора за повечето от тях нямат намерение да работят.

 

„Важно е да се обърне внимание на средата, в която попадат след като излязат. По време на престоя си в затвора те придобиват още престъпни навици. Обикновено с напускането на затвора се търсят контакти със стари познайници. Тези хора се влияят от груповото престъпно съзнание. Обикновено след излизането от затвора попадат в престъпна среда. Първата работа на всеки излизащ е да помисли за социалните помощи и след това как да изкара пари, но по нередния начин. Насочени усилията към обкръжаващата среда, а не за работа ще дадат по-добри резултати.“, смята Иванов. Практиката показва, че в не редки случаи лежалите в затвора се връщат там именно заради средата, в която се движат.

 

Според д-р Борислав Станчев от общинската дирекция „Превенции“ пък от съществено значение е фокусът на работа да се насочи към осъдените между 18 и 25 години, които са с по-леко или условно наказание и това е първо провинение за тях. Причината е, че това е времето, когато може да им бъде най-съществено повлияно, за да не се стигне до рецидив.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ГДБОП разкри грандиозна схема за злоупотреба с еврофондове в Добрич

Петима са задържани в рамките на специализирана полицейска операция на територията на страната, съобщиха за…

преди 50 минути

Почина майката на един от най-обичаните наши певци

Стана ясно, че е починала майката на певеца Веселин Маринов, съобщиха на Facebook страницата му.…

преди 50 минути

Ученици, ако сте на матура в понеделник: Това е много важно за вас

Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а…

преди 50 минути

Много събития тази нощ във Варна. Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди 51 минути

Спират тока във Варна точно в неделя на тези места

На 19.05.2024 г. В периода 10:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на оперативни превключвания…

преди 51 минути

Защо всеки ден трябва да консумираме зехтин

Стана ясно, че "...по-високият прием на зехтин се свързва с по-нисък риск от смъртност, свързана…

преди 52 минути