Категории: Други

МОН дава по 400 лв. на ученици, останали без дом след наводнението в Мизия

Реклама

Министерството на образованието и науката ще отпусне по 400 лв. на ученици, чиито семейства са загубили домовете си след наводнението в Мизия, съобщи министърът на образованието и науката Румяна Коларова.

Става дума за 12 деца от двете училища в града, къщите на които са напълно разрушени, уточни министър Коларова. Тя допълни, че средствата ще се дават във вид на ваучери чрез училищата в Мизия. Ваучерите са предназначени за закупуване на учебници и най-необходимото за новата учебна година, каза още тя.

Министър Коларова посети Мизия и провери състоянието на сградите на основното училище „Цанко Церковски“ и Професионалната гимназия по химични технологии в града, които бяха сериозно засегнати от наводнението, предизвикано от
придошлите води на река Скът в началото на август.

Учебната година ще започне нормално на 15 септември в двете училища в Мизия, благодарение на усилията на местната власт, ръководствата на учебните заведения, педагогическия персонал, доброволците и хората от града, посочи министър Коларова в отговор на въпрос след като провери състоянието на сградите. Тя допълни, че е създадена организация учебните занятия за общо над 350 ученици да се провеждат на горните етажи на училищата, докато на приземните текат ремонтни дейности.

Румяна Коларова припомни, че правителството отпусна авансово 1 милион лева на община Мизия за първоначално справяне с щетите от наводнението. Общинските власти ще оценят щетите и разпределението на средствата. Тя отбеляза, че сградата на професионалната гимназия, строена през 1965 г., е пострадала повече, защото няма бетонна плоча на приземния етаж и има пропадания в коридорите и класните стаи и най-вероятно ще е необходимо сериозно укрепване.

В другото училище са извършени качествени ремонти през последните години по различни проекти, затова основната сграда е по-малко засегната от наводнението, сподели впечатленията си министърът на образованието. Според нея най-належащото е възстановяване на физкултурните салони и спортните съоръжения в двора, както и на парната инсталация.

Според министър Коларова най-важното е, че Регионалната здравна инспекция е извършила проверка на сградите, установено е, че няма зарази, и до 15 септември ще бъде дадено разрешение за начало на учебните занятия в тях. Румяна Коларова каза в заключение, че бедствието е голямо и изрази благодарност към всички, които с доброволен труд или дарения са направили възможно успешното начало на учебната година в Мизия.

Източник: БТА

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Слънчево време ще преобладава днес по Черноморието: Какви ще бъдат температурите?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще преобладава слънчево време, като максималните температури ще…

преди 50 минути

Безплатен вход за Музея на мозайките в Девня утре: Има нови попълнения в музейната експозиция (СНИМКИ)

Вече може да се види нова витрина в Музея на мозайките. Тя бе поставена точно…

преди 12 часа

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди 14 часа

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди 15 часа

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 15 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 15 часа