Категории: Други

Цъфтящи краища – как да се справим?

Реклама

Цъфтящите краища са кошмар за всяка коса. Те могат да са в края или средата на косъма и веднъж появили се, значи косата ви има нужда от подстригване. Вижте как да предотвратите появата на цъфтящи краища и как да третирате косата, когато вече е твърде късно. Цъфтящи краища – кое ги причинява
Цъфтящите краища се появяват, когато защитният слой на косъма „се износи”. Въпросното износване може да се получи от почти всичко.
Защитният слой може да изчезне, ако твърде чест използвате маша или преса за коса. Всяко действие в ежедневието допринася за по-бързото падане и по-бавното възстановяване на защитния слой. Дори твърде честото сресване на косата може да нанесе подобни щети.
Боядисването и използването на различни продукти с химикали (къдрин, гел, лак и пяна за коса, боя) също ускоряват процеса на изтощаване. Изведнъж оказал се без защитната си обвивка, косъмът много лесно се накъсва и се появяват цъфтежи.
През лятото можете да забележите повече цъфтежи в косата си и това е съвсем нормално. Хлорът в басейните, солената вода и слънцето са сред причинителите на цъфтящите краища. Затова винаги нанасяйте защитен балсам на косата.
Напоследък все повече се котира обемът в косите. За да го постигнат, много момичета топират косата си, като я сресват в посока към корените. Това уврежда косъма и е причина за поява на цъфтежи.
Грешките, които допускаме
След къпане изчакайте косата да изсъхне преди да я срешете. Сресването на мокра коса я уврежда и може да е причина за поява на цъфтящи краища. Освен това трябва правилно да подбирате с какво се сресвате. Колкото по-гъста и чуплива е косата ви, толкова по-едър трябва да е гребенът.
Ако у вас стои дилемата четка или гребен, изберете гребена. Той наранява скалпа по-малко и при сресването с гребен се появяват по-малко цъфтежи. Освен това винаги сресвайте косата си от краищата към корените.
Когато забележите цъфтеж, трябва да отрежете косъма няколко милиметра над цъфтежа. Трябва ви обаче специална ножица за коса. Не използвайте обикновена канцеларска ножица или нокторезачка.
Цъфтящи краища – как да се справим?
Когато косата ви е накъсана и с много цъфтящи краища, единственият ви ход е подстригване. След това обаче трябва да полагате специални грижи, за да не се завърнат цъфтежите.
Използвайте неагресивен шампоан, добър вариант са различните детски шампоани, които имат минимум химикали. Освен това нанасяйте обилно балсам в края на всяко къпане и изплаквайте с хладка вода. Веднъж-два пъти в месеца ви препоръчваме да правите дълбоко овлажняване на косата. Нанасяйте по цялата й дължина бадемово масло, масло от жожоба или кокосово масло. Завийте косата в шапка за баня и хавлия. Оставете така 30-45 минути и отмийте с мек шампоан.
Ако предпочитате природните средства, доверете се на яйцата. Правете си маски с яйце, бадемово масло и мед. Измивайте косата веднъж със сместа, а след това с мек шампоан. Повтаряйте процедурата 2-3 пъти в месеца.
Друг вариант са маските с банан, които хидратират и защитават косъма.
За да подсилите защитния слой на косъма, изплаквайте косата си с бира или чай от лайка. Друг вариант за изплакване е да разтворите 2 ампули витамин Е в топла вода и да направите с тази течност последното изплакване.
Приготвяйте си маска от узряла папая и 1 кисело мляко. Минете през блендера, за да стане гладка каша. Нанесете на косата, приберете в шапка за баня и изплакнете след 30 минути.

Източник: rozali.com

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди 44 минути

Как да слеем почивните дни и да си организираме дълга почивка

Предстоящия петък е 24 май (петък) . Това е Денят на българската просвета и култура…

преди 49 минути

ГДБОП разкри грандиозна схема за злоупотреба с еврофондове в Добрич

Петима са задържани в рамките на специализирана полицейска операция на територията на страната, съобщиха за…

преди 2 часа

Почина майката на един от най-обичаните наши певци

Стана ясно, че е починала майката на певеца Веселин Маринов, съобщиха на Facebook страницата му.…

преди 2 часа

Ученици, ако сте на матура в понеделник: Това е много важно за вас

Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а…

преди 2 часа

Много събития тази нощ във Варна. Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди 2 часа