Категории: Други

Да почистим Офицерския плаж и да нахраним зимуващите лебеди!

Реклама

На 10 януари 2015 г. (събота) Сдружение за опазване на дивата природа, Клуб на пътуващите за удоволствие хора и туристическа компания „Неофрон Турс“ организират почистване на офицерския плаж във Варна и подхранване на зимуващите лебеди. Това е една спонтанна гражданска инициатива, породена от гледката на красивите и грациозни северни птици, газещи сред купищата боклуци, разпръснати на плажа, както и от естествено ни желание да помогнем на птиците да оцелеят през студените зимни дни.

Лебедите, който редовно зимуват във Варненския залив са от вида Ням лебед (Cygnus olor). Птиците пристигат всяка есен от Северна Европа и изкарват студените месеци във Варненското езеро или край минералния извор. В края на февруари и началото на март те отлитат на север, където снасят яйцата си.

Много често хората се поддават на изкушението да помогнат на грациозните северни птици предлагайки им храна. Имайте предвид обаче, че най- приемливата за тях храна е растителната – сурови царевични или пшенични зърна. МОЛЯ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, ЧЕ ХРАНЕНЕТО НА ПТИЦИТЕ С ХЛЯБ, ПУКАНКИ И СОЛЕТИ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО ЗА ТЯХ, защото организмът им не може да преработва солта, тя се натрупва и уврежда храносмилателната система, а от там и другите им органи.

Вярваме, че много от вас споделят нашия стремеж към по-хармонична градска среда и се радват на присъствието на немите лебеди през зимата. Каним ви да се присъедините към нас в събота – сборен пункт пред ресторант „Хоризонт“, в 10.30 ч., а след като се запознаем, почистим плажа и нахраним лебедите, може да продължим разговорите в неформална обстановка на чаша кафе / бира. Моля носете чували и ръкавици, а ако желаете да храните лебедите – сурова царевица или пшеница. Телефон за контакт: 0887 240591 Марина Георгиева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Жена вися заклещена между скали с главата надолу в продължение на 7 часа в Австралия

Жената е паднала в пукнатина в долината на Хънтър в Австралия, след като се опитала…

преди 17 минути

Мъжът, открит мъртъв във Велико Търново, е бил вдигнат с контейнер от боклукчийски камион

Както по-рано днес ви съобщихме, край контейнери в град Велико Търново е бил открит труп…

преди 35 минути

Мега метеорит e разкъсал морското дъно и е сварил океаните на Земята

Огромният метеорит е открит за първи път през 2014 г. Учени твърдят, че той е…

преди 50 минути

Полицията в Стара Загора издирва изчезнал възрастен мъж

Полицията издирва 79-годишен мъж по молба на неговите близки. Органите на реда дадоха описание на…

преди един час

Министър с ключова новина за пенсиите и заплатите: Ще има ли увеличение?

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов успокои работещите и пенсионерите, като заяви, че…

преди един час

Людмила Колева, кандидат за кмет на район „Приморски“: Трябва да работим за облика на кварталите заедно с домоуправителите

За да подобряваме облика на кварталите в „Приморски“, трябва да работим активно с представителите на…

преди един час