Категории: Други

Русия намали основния лихвен процент до 14%

Реклама

Съветът на директорите на руската централна банка в петък взе решение от 16 март да намали основния лихвен процент от 15% до 14% на годишна база, съобщава РБК, позовавайки се на съобщение на сайта на монетарния регулатор. Решението е взето с оглед на това, че рискът за икономиката е значително намалял, а ръстът на инфлацията се успокоява. Във връзка с понижаването на основния лихвен процент ще бъдат изменени и други лихви.
„Намаляването на основната лихва е оправдано, тъй като политиката на централната банка беше особено строга с цел намаляване на риска от инфлация в средносрочен план“, коментира главният икономист на „Ренесанс Капитал“ Олег Кузмин. „Това решение ще позволи да се предотврати увеличение на лихвите по кредитите и задържането има приемливи за икономиката нива“. Според Кузмин това решение на централната банка не е трайно, като базовата лихва най-вероятно ще бъде намалена до 10% до края на годината.
„Можем само да приветстваме намаляването на лихвения процент от централната банка, но то очевидно е недостатъчно“, заяви, заместник-председателят на банка ВТБ Херберт Моос.
Решението на регулатора отговаря на прогнозите на анализаторите. На 10 март РБК проведе проучване на икономисти, повечето от които бяха на мнение, че централната банка трябва да намали лихвения процент до 14%. Главният икономист на „ВТБ Капитал“ Владимир Колчев прогнозираше намаление дори до 13.5%
Последните макроикономически данни сочат, че процесите на девалвация на рублата се стабилизират, а ръстът на инфлацията намалява. Едновременно с това утежняването на условията по кредитите, породени от високия лихвен процент увеличават рисковете за финансовата стабилност.
Анализаторът от Morgan Stanley Алина Слюсарчук прогнозира, че до средата на годината базовата лихва ще бъде намалена до 13%, но намаление под 14% през март е преждевременно.
„Инфлацията на годишна база все още е висока, и, въпреки че в последната седмица наблюдаваме успокояване, не трябва да забравяме, че тя все още е над 17%. През януари централната банка значително намали лихвения процент, но това беше преждевременно и затова отново се ускори инфлацията“, коментира главният икономист на „Алфа банк“ Наталия Орлова./dnevnik.bg

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Подробна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна България ще се…

преди 38 секунди

Прилошава ли ви в колата на дълъг път. Ето как да се справите с това

Според излседвания на учените, близо половината от участниците в движението по света са засегнати от…

преди 6 минути

Влак уби 22-годишен българин със слушалки в ушите

Стана ясно, че влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия.  Окан от…

преди 14 минути

Тир отсече три дървета и се заби в къща в наше село

Тир отсече 3 дървета, електрически стълб и се блъсна в къща във врачанското село Баница.…

преди 23 минути

Усетихте ли земетресението. Обявиха къде е епицентърът

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН регистрира земетресение на няколко километра западно…

преди 31 минути

Рекордни жеги удариха света

Стана ясно, че гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е…

преди един час