Категории: Други

Добър мениджмънт задържа млади топмедици във Варна

Реклама

В УМБАЛ“ Св. Марина“ се връщат ерудирани специалисти, трупали опит в световни клиники
само добрият мениджмънт, упорита работа по успешни европроекти и добре организирани условия за труд, научно и кариерно развитие могат да спрат текучеството на млади лекари и медицински персонал и изтичането на потенциала им зад граница. Пример в това отношение е университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ – Варна, в която ерудираните специалисти, натрупали опит в световни клиники, отново се връщат и остават в нея. Престижното здравно заведение ще чества догодина три десетилетия от създаването си през 1986 г., когато сградата е строена по проект, заимстван от френски болници.

През последните 15 години го ръководят проф. д-р Красимир Иванов, сега ректор на Медицинския университет във Варна, а от 2010 г. щафетата поема проф. д-р Жанета Георгиева. Техен приоритет е болницата да е европейско лице на здравеопазването у нас и лидер не само в региона, но и в страната. „Св. Марина“ е най-големият консултативен и диагностично-лечебен университетски комплекс в Североизточна България, обслужващ население от цялата страна.

Болничният комплекс разполага с над 1200 легла, най-съвременна апаратура и висококвалифицирани кадри. Тя е единствената високотехнологична болница в Североизточна България за лечение на най-тежките заболявания, включително онкологични. Изграждането и откриването на високотехнологичен онкологичен и лъчетерапевтичен център „Св. Марина“ е не само от регионално, но и от национално значение.

Клиниката по лъчелечение, която беше открита миналия месец от премиера Бойко Борисов, здравния министър Петър Москов и регионалния – Лиляна Павлова, вече осигурява достъпно, навременно и качествено лъчелечение на всички нуждаещи се онкоболни, което се плаща от здравната каса, а българският пациент няма да бъде принуден да чака с месеци или да търси спасение на живота си в чужбина.

Защо остават да работят младите топ-медици в УМБАЛ „Св. Марина“? Ето какво казаха трима от тях:

Българите заслужават европейско лечение.

Доц. д-р Елица Енчева е ръководител на клиниката по „Лъчелечение“. Завършила е МУ-София, напуска столицата през 2013 г., за да работи в новосъздаденото отделение по лъчелечение в УМБАЛ „Св. Марина“, което се трансформира в клиника. Провела е две дългосрочни специализации в Германия и Дания и краткосрочни специализации и курсове в Белгия, Великобритания, Италия, Ирландия, Израел, Германия, Сърбия и др.

Имам уникалния шанс да съм част от новосъздадената клиника по лъчелечение в „Света Марина“, защото тя е без аналог в България. Оборудването отговаря на всяка една съвременна и високотехнологична клиника по лъчелечение по света. А това позволява да се прилагат всички модерни лъчетерапевтични техники. Освен това за първи път в България рутинно се планират пациенти за лъчелечение чрез използване методите на ПЕТ-КТ (PET-CT), които дават възможност за максимална защита на здравите тъкани.

Единствена в България клиниката ни разполага с два високотехнологични линейни ускорителя от висок клас. А до октомври ще се въведе в експлоатация и линеен ускорител от най-висок клас за стереотактично лъчелечение и радиохирургия.

Към нас могат да се обръщат всички онкоболни с тумори на гърдата, белия дроб, гинекологични, мозъчни тумори, ректален карцином, на глава и шия, гастроинтестинални тумори (на хранопровода, панкреас), саркоми, карцином на простатата и пикочния мехур и др.

Д-р Калин Михов е ръководител на клиниката по „Ортопедия и травматология“, на 41 г., завършил е МУ във Варна. Има няколко специализации в Германия, Швейцария, Холандия, Италия и в други страни по света.

8 години работих в частна болница в София, но се върнах в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, за да създадем тази клиника „Ортопедия и травматология“, която превъзхожда повечето клиники в България като оборудване, апаратура и обучени кадри. В чужбина ми се ходи само на екскурзия, но не и да живея там. Предпочетох университетската болница, защото интердисциплинарните връзки са далеч по-развити, може човек да се отдаде на научно развитие повече отколкото на комерсиализацията в медицината, която все повече доминира за съжаление или пък за щастие, защото това води до развитие на нови технологии.

В клиниката внедрихме най-новите постижения, в нея работи екип, който е поставил най-много индивидуални тазобредрени стави в страната, най-много инструментации при коленни стави. А догодина предстои плантирането на първата колянна става. И в момента работим по два проекта, които ще са максимално иновативни за страната.

Артрозните болести стават все по-голям бич, а все повече възрастни хора искат да живеят активно, а не да се залежат или прегърбят като нашите баби и дядовци. Зачестява и патологията при младите спортисти при несъобразена тренировъчна програма.

Хирургията е като спорта, винаги изисква форма.

Проф.д-р Никола Колев е ръководител на клиника „Обща и оперативна хирургия“ в УМБАЛ „Св. Марина“. Завършил е МУ-Варна, има защитени две дисертации за лечение на раковите заболявания на храносмилателния тракт. Работил и е специализирал висцирална трансплатационна хирургия в Швейцария, Германия, Италия, САЩ и Израел. Вече има 18 г. стаж като хирург.

Направил съм вече завършени персонални планове и те са свързани с това да работя в УМБАЛ „Св. Марина“ и да преподавам в Медицинския университет – Варна. Като ниво на медицина и лечение “ Св. Марина“ не отстъпва на най-престижните здравни заведения в Европа и света. При един добър мениджмънт на болницата с един замах на ръката се купува най-добрата апаратура, създава се най-добрата организация за работа, а за лекарите остава проблемът да се квалифицират.

Обученията и специализациите в чужбина помагат да работим с високотехнологичната апаратура. Специално за един хирург е хубаво да се видят големи школи като тази в Питсбърг в САЩ за хранопроводната хирургия. Хирургията е като с тренировките в спорта, човек трябва да осъществява много операции и много да чете, за да поддържа формата.

Аз съм във възходящ ход на кариерата си и моят обем пациенти нараства. Но се опитвам да обучавам млади лекари и да разпределям част от работата си върху тях.

Източник Стандарт

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Круизен кораб катастрофира в река Дунав: Има загинали

Стана ясно, че двама души загинаха, а други петима бяха в неизвестност след предполагаем сблъсък…

преди един час

ПП-ДБ се сринаха в социологията

Стана ясно, че една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого…

преди един час

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 3 часа

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 3 часа

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди 4 часа

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди 4 часа