in

Беларус и Румъния отнесоха големите награди на „Златни искри 2015“

Беларус и Румъния станаха големите победители в третото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“, който се проведе от 30.06.-2.07. в морската столица.

Варна събра 20 участника от Русия, Молдова, България, Беларус, Унгария, Румъния, Македония, Сърбия и Великобритания, които премериха сили в конкурсите за изпълнител и песен от професионални автори.

Sledvai mechtata si, Belarus (Small)

Международното професионално жури присъди Голямата награда в конкурса за песен на „Следвай мечтата“ (Беларус). Нейните автори Александра Кирсанова и Константин Драпезо са познати като дуета Александра и Константин, представили за първи път Беларус на Евровизия.

Diana Andronik, Romania

В конкурса за изпълнител Гран при получи 14-годишната Диана Андроник от Румъния, която разплака публиката с изпълнението на песента на Мария Шерифович, „Молитва

Boris i Velizar Dimovi- pyrva nagrada v kategoria 5-10 godini (Small)

В категорията от 5- 10 години първи стана варненският дует Борис и Велизар Димови. Възпитаниците на „Студио Да“ безапелационно спечелиха престижния приз с изпълнението си на песента Vivo per lei.

I DJ, Alexander Filin, Russia (Small)

Наградата на публиката отиде за песента „Аз, диджеят“, изпълнена от деветгодишния певец на звездната група от Русия „Непоседи“, Александър Филин. Песента стана трета в конкурса за песен.

Награда за цялостно творчество получи известният български композитор Хайгашот Агасян. Неговата песен стана и песен на Радио Варна.

Организаторите на фестивала от фондация „Откритие“ бяха подготвили богата рецитална програма. Публиката зарадваха Деси Добрева, Богдан Томов, който беше и водещ на втората фестивална вечер, Александра и Константин, Детско шлагерно студио ДА, детският състав на балет „Арт денс“ с хореограф Нина Козина, балетът „Бонбони“ от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от Велики Преслав, Общинският детско-юношески духов оркестър от Долни Чифлик, който изпълни песента „Ало, ало, Слънчице“, Ден Уинър от Молдова, познат с участията си в много телевизионни предавания.

Dessy Dobreva - Zaltni iskri 2015 (Small)

Деси Добрева напълни сцената с деца от публиката

Bogdan Tomov (Small)
Богдан Томов и Детско шлагерно студио ДА

den winner, moldova, guest singer zlatni iskri 2015 (Small)
Ден Уинър, Молдова
Alexandra & Constantin
Александра и Константин

balet Bonbonite (Small)
Балет „Бонбоните“

Сцена на първата конкурсна вечер за избор на песен, станаха Римските терми, а конкурсът за песен се проведе в Аулата на Икономически университет – Варна. „Златни искри“ приключва тази вечер с представянето-концерт на поетичната книга на Райна Пенева „Бисерчета“ с участието на Детско шлагерно студио „ДА“.

Фестивалът „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд „Култура“, Министерството на културата и Икономически университет- Варна и мина под патронажа на Световната асоциация на фестивали и изпълнители WAFA.

Публикувано от Дамян Дамянов