Категории: Други

Седем лица са обект на електронно наблюдение във Варненско

Реклама

Седем лица са обект на електронно наблюдение на територията на Варненска област. Двама от тях са с електронни гривни при изпълнение на мярката за ограничение в свободното им придвижване като пробационна мярка. Те са били условно предсрочно освободени от изтърпяване на останалата част от наложеното им наказание „Лишаване от свобода”. Двамата с електронни гривни живеят във Варна.

Електронните гривни  са активни 24 часа в денонощието. Устройствата действат в обхвата на дома на осъдения, но са настроени в режим на нарушения от 22 часа до 6 часа сутринта. При напускане на дома в тъмната част на денонощието електронната гривна сигнализира за нарушението, което може да доведе до ефективно изпълнение на остатъка от присъдата на условно предсрочно освободения от затвора.

Гласова верификация за електронно наблюдение се прилага спрямо петима души във Варненска област, осъдени на пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес”. Трима от тях живеят във Варна, а двама са от Дългопол.  Устройството за гласова верификация представлява телефон, който има връзка с колцентър. Осъденото лице прочита по телефона текст, който се запаметява и служи като „гласов отпечатък” за идентификация. Устройството се монтира в дома му и не може да се премества. Вместо да се явява всяка сутрин в службата, осъденият се обажда и се представя в центъра за електронно проследяване. Гласовата верификация обаче се използва по изключение и само спрямо лица, които са неподвижни или тежко болни.

Системата за електронно проследяване е възможна благодарение на норвежкия финансов механизъм за България. Засега възможностите й се използват само след доброволното съгласие на условно предсрочно освободените от затвора или от осъдените на пробационни мерки, извършили обикновено престъпления в пияно състояние или в тъмната част на денонощието.

За полугодието на тази година освободени условно предсрочно от затвора са 65 лица, а броят на осъдените с пробационни мерки е около 800 души.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Черешите ли се превърнаха в новото злато: Ето колко струват в Пловдив и в Англия

Много хора са удивени от цената, ня която се предлагат ранните череши. Оказва се, че…

преди 15 минути

Направиха нови записи на химните на Република България и Европа

В края на април министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови…

преди 27 минути

Какви температури ни чакат по Черноморието утре?

От НИМХ прогнозират, че утре времето в страната ще бъде предимно слънчево, като това се…

преди 49 минути

Честито: Рапърът Боро Първи ще става баща (СНИМКИ)

Стана ясно, че рапърът от Варна Борис Мравков, известен с артистичния си псевдоним Боро Първи,…

преди 57 минути

Ген. Мутафчийски за COVID-19: Има нещо, което не знаем

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че е останал озадачен от това…

преди един час

Утре настъпва голяма промяна в БДЖ: Какво се случва с цените на билетите?

Припомняме, че от БДЖ бяха обявили за голяма промяна при цените на билетите за пътуване…

преди един час