Категории: Други

Юанът се срива! Стойността му падна втори път за 2 дни спрямо долара

Реклама

Китай понижи значително курса на юана спрямо долара за втори път през последните два дни, предадоха световните агенции. Китайската валута достигна най-ниското си равнище от четири години на 6,43 юана за долар. От вчера тя загуби 3,5% от финансовата си тежест, а на международните пазари се търгува дори с 4,8% по-евтино, пише „Сега“.

Пекин е амбициран да увеличи по този начин употребата на юана извън границите на Китай и да го включи в Специалните права за тираж (СПТ) – разчетната единица на Международния валутен фонд, посочи АФП.

За разлика от САЩ и еврозоната, които са оставили своите валути да плават почти свободно на международните пазари, Китай определя административно всяка сутрин референтен курс, около който юанът може да се колебае на пазара не повече с 2% нагоре или надолу. За целта властите се консултират с големите играчи на пазара и следят колебанията на основните валути. През 2005 г. Китай отвърза юана от долара.

За да отхвърли подозренията, че Китайската банка и другите големи държавни банки помпат изкуствено юана срещу валутния натиск за понижаването му, Пекин реши централната банка да дава само референтен курс, като „държи напълно сметка“ за търсенето и предлагането на валутните пазари не само на долара, но на всички важни валути.

Най-често срещаното обяснение за поевтиняването на юана е желанието на Китай да преодолее забавянето на икономическия си растеж, като стимулира износа. Според днешна информация индустриалното производство се е забавило значително през юли, което пък е довело да спад във външната търговия на страната с 8,3%. Освен това Пекин силно желае да включи своята парична единица във валутната кошница на МВФ, където в момента са допуснати само доларът, еврото, британската лира и японската йена. МВФ ще вземе решение през ноември, но вече изрази одобрение на решението на Пекин да се вслуша в критиките, че поддържа изкуствено висок курс на юана. Предполага се, че с по-евтината си валута Китай ще упражни експортен натиск главно върху европейските пазари.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

30 млн. лв. за акции на „Стадион Варна“ ще даде държавата

Държавата ще стане акционер в „Спортен комплекс Варна” АД чрез придобиване на 30 000 броя…

преди 6 часа

Маскираните деца, нападали хора във Варна, се самоопределяли като „скинари“

Както по-рано днес ви съобщихме, в социалните мрежи се появиха видеоклипове, на които се вижда…

преди 10 часа

Полска радиостанция замени водещите с изкуствен интелект и „интервюира“ мъртва поетеса

Решението за замяна на служителите с изкуствен интелект е взето заради нисък рейтинг. Използването на…

преди 10 часа

Осъдиха мъж, излъгал жена край Варна: Представил се за строител и ѝ отмъкнал 27 000 лв.

От Районен съд - Варна съобщиха за медия "Нова Варна", че 57-годишeн мъж е осъден…

преди 10 часа

Магична гледка се разкри в Черно море: Водите на брега на румънски курорт се осветиха

Уникално явление е имало в нощта на вторник срещу сряда в Черно море, съобщават румънските…

преди 11 часа

ОбС Варна: Община Варна е във финансов колапс? Забраниха част от плащанията

На брифинг на ОбС Варна бяха обсъдени не само проблемите на градския транспорт, но основният…

преди 11 часа