Категории: Други

От министерството прехвърлиха отговорността на общината за разрешение за нов строеж на хотел „Вероника”

Реклама

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не е разрешила „да се строи отново хотел „Вероника“. Това става ясно от писмо, разпространено от пресцентъра на ведомството. Източник: Дарик ВарнаЕто цялото писмо без редакторска намеса:

Изнесените данни за издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строителството на нов 12 етажен хотел са неточни и некоректни. Министърът и министерството не издават разрешения за строителство на хотели съгласно действащото законодателство.

В конкретния случай, касаещ намиращият се в к.к. „Св. Константин и Елена“ хотел „Вероника“, има одобрени строителни книжа от община Варна за реконструкция, модернизация и основно обновяване на сградата.

За реконструкцията от главния архитект на община Варна е издадено разрешение за строеж, което е влязло в сила и представлява стабилен административен акт. От страна на Регионалния отдел на Национален строителен контрол – Варна при Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Североизточен район е извършена проверка, която констатира, че строителството на хотел „Вероника“ е разрешено като ремонт и реконструкция в обема на съществуващия стар хотел, без промяна конфигурацията и височината му. С проекта за реконструкция, одобрен от главния архитект на община Варна, е предвидено премахване на хотела до котата на терена и изграждането на нова надземна конструкция в предишния обем.

От РОНСК-Варна е констатирано също, че са налице отклонения в одобрения инвестиционен проект и е изразено становище, че за законосъобразно приключване на случая е необходимо да се извърши промяна по време на строителството по реда на чл. 154, ал. 5 от Закона за устройство на територията. По реда на чл. 154, ал. 2 и ал. 5 законът допуска съществени отклонения при този тип реконструкция, в това число и промяна на строителната конструкция и конструктивните елементи. Инициативата за промяната е на възложителя (собственика), а одобряването на документацията е от компетентността на главния архитект на община Варна.

След настъпилата авария строителството на хотела е спряно от началника на РО НСК-Варна. То може да бъде продължено с разрешение на органа, който е издал заповедта за спиране, след изпълнение на необходимите за отстраняване на последиците от аварията мероприятия. Предвид установените отклонения и проектните решения за промени в одобрените проекти, изразяващи се в промяна на конструктивни елементи под котата на терена и промяна на технологията, строителството може да продължи след одобряването им и допълване на издаденото разрешение за строеж при спазване на законоустановените процедури. Компетентен е отново главният архитект на община Варна.

При прегледа на внесената в МРРБ документация е установено, че не е необходимо извършване на нова процедура по издаване на ново предварително разрешение по реда на чл. 96 от ЗУТ, предвид издаденото вече разрешение за строеж от главния архитект на община Варна.

Некоректно е да се твърди, че със свое писмо Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава разрешение за строеж за сградата. С него министерството уведомява възложителя, че проектантите трябва да изготвят нова техническа документация, която да бъде одобрена от главния архитект на общината.

Обръщаме внимание, че одобряването на инвестиционния проект е по реда на Закона за устройство на територията. В конкретния случай Законът за устройството на Черноморското крайбрежие е неприложим.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ПП „Възраждане“ закри кампанията си във Варна (ВИДЕО)

Днес пред входа на морската градина ПП "Възраждане" закри кампанията си. Пред събралото се множеството…

преди 5 часа

Мариела Иванова: Образованието и подкрепата за младите семейства са мой основен приоритет

Мариела Иванова, кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ във…

преди 5 часа

Синята зона във Варна спира да работи още днес. За колко време

Стана ясно, че във връзка с провеждането на предсрочни парламентарни избори и частични местни избори…

преди 5 часа

„Възраждане“ с въпрос към МнВР по повод на скандална рисунка

Преди дни във Варна, в близост до плажа, беше изобразена ръка на войник, който държи…

преди 6 часа

Официално: Регистрираха първи случай на грип у нас за този сезон

Първи случай на грип за сезон 2024-2025 г. е регистриран в Националната референтна лаборатория „Грип…

преди 7 часа

Зеленски категорично отказа да се срещне с Гутериш

Стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е отказал да се срещне в Киев с…

преди 7 часа