Страшна прогноза: Адска жега ще мори света следващите 2 години!

 

lqtno-vreme

Следващите две години може да бъдат най-горещите в историята в световен мащаб, показва изследване на Метеорологичната служба на Великобритания. Изследването предупреждава, че може да се очакват големи промени в климата, както и увеличаване на въздействието на парниковите газове върху естествените климатични процеси, пише БЛИТЦ, позовавайки се на Би Би Си.

Допълнително въздействие върху нарастващата температура тази година ще има и заради очакваното особено силно явление “Ел Ниньо” в Тихия океан. В същото време летните сезони в Европа може да са по-хладни за известен период, докато останалата част от света се затопля.

Учените потвърждават, че през 2015 г. средната температура на повърхността на Земята е била на или близо до рекордни нива (0.68C над средната за периода 1961 г. – 1990 г.). “Знаем, че някои естествени процеси допринасят за глобалните температури през дадена година, но особено високите температури досега тази година показват трайното въздействие на парниковите газове, които са резултат на човешка дейност”, заяви директорът на Метеорологичната служба Стивън Белчър.

“Освен ако няма голямо вулканично изригване, изглежда много вероятно, че в световен мащаб 2014 г., 2015 г. и 2016 г. ще бъдат сред най-топлите години, регистрирани някога. Това не е случайност. Свидетели сме на въздействието на енергията, която непрекъснато се акумулира в океаните и атмосферата на Земята заради парниковите газове”, допълва Роуан Сътън от Метеорологичната служба.

Две тенденции, които влияят на климата, са в Тихия океан. Едната от тях е климатичното явление “Ел Ниньо”, повтарящо се средно през около пет години, което предизвиква проливни дъждове там, където обикновено има суша, и суша там, където нормално има валежи.
Тази година се очаква “Ел Ниньо” да бъде особено силно, подобно на това през 1998 г. Възможно е да се увеличи рискът от засушаване в Южна Африка, Източна Азия и Филипините, както и да има наводнения в Южна Америка.

“Ел Ниньо” също може да донесе по-високи валежи, а понякога и наводнения в региона на Африканския рог и по-сухи условия в Южна Африка. Най-силно проявилият се “Ел Ниньо” е регистриран през 1997-1998 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-1973, както и десетилетие по-късно през 1982-1983 година. Едно добро последствие може да е краят на 4-годишната суша в Калифорния.

Втората промяна ще е при десетгодишния температурен цикъл в Северния Тих океан. През последното десетилетие той е бил в хладна фаза и това забави повишаването на средната температура. Сега навлиза в топлата си фаза, което ще доведе до затопляне. Тези две събития, които ще доведат до затопляне, ще бъдат частично компенсирани от температурния модел на Атлантическия океан, който навлиза в студена фаза. Това може да доведе и до възстановяването на ледовете в близките региони.

Филм запознава ромите с правилата в община Варна

МУ във Варна откри академичната година с 1300 първокурсници