in

Създадоха система, с която ще се спре незаконната сеч

Десетилетия наред се говори как се краде дървесина и как горите се изсичат безразборно. За радост колегите в Министерството на земеделието и храните положиха големи усилия и създадоха работеща система за контрол. Това заяви в административния офис на Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ в Габрово премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Boiko borisov

Министър-председателят, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и заместник-министърът Георги Костов присъстваха на представянето на нова информационна система за издаване на превозни билети за отсечената дървесина. По думите на премиера системата създава условия за контрол и пътят на всяко отрязано дърво може да бъде проследен – от кого е извършена сечта, кой го транспортира и дали е платено.

Много важно е обстоятелството, че всеки гражданин или институция може да проследи в интернет дали отсечената дървесина е законна и ако има съмнение, може да позвъни на телефон 112, посочи Борисов. По думите му се очаква с новата система държавните горски стопанства да спестят милиони левове. Министър Десислава Танева информира, че системата, създадена в габровския офис на предприятието, струва 17 хиляди лева, а след като се въведе в цялата страна, ще спести около 6 милиона лева от незаконно придобита дървесина.

Системата вече е внедрена в териториалните поделения на предприятието и работи успешно от август, информираха от местния офис. Новата разработка ще бъде дарена на Изпълнителната агенция по горите. Очаква се до края на годината системата да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната, а от следващата година да стане задължителна за собствениците и ползвателите на горите.

Пряк достъп до системата ще имат всички контролиращи органи – НАП, агенцията „Митници“ и други институции.

Публикувано от Дамян Дамянов