Категории: Други

Съдебни новини: Прокуратурата иска да праща на принудителен преглед при психиатър

Реклама

Прокуратурата иска промени в Закона за здравето, с които да ѝ бъде дадена възможност да изпраща за принудителни прегледи при психиатър лица, за които по закон има право да иска задължително настаняване и лечение.

Това става ясно от доклад на ВКП за проблемите, с които са се сблъсквали районните прокуратури и писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до министъра на здравеопазването Петър Москов, с които „Правен свят“ разполага.

Според становища на прокуратурите в страната процедурите по искане за задължително настаняване и лечение на психично болни са тромави, въпреки че на такова лечение подлежат хора, за които има данни, че заради заболяването си могат да извършат престъпление.

Според Закона за здравето прокурорът или шеф на болница могат да искат от съда задължително болнично лечение. За да се стигне до искане от прокурор обаче, той извършва предварителна проверка, в която преценява дали да иска от съда задължително хоспитализиране. Искането на прокурорите е при тези проверки да имат правомощия да възлагат на МВР принудително довеждане на лицето до психиатър, който да изготви експертно мнение и то да служи пред съда.

В момента такива мнения се изискват по Закона за съдебната власт (чл. 145), но в доклада се казва, че те нямат доказателствена стойност в съда, няма осигурени пари за лекарите, а и те не винаги съдействали. Прокурорите обаче не могат да принудят никой да отиде при психиатър преди да бъде направено искане в съда за задължително лечение. Там експертизата се назначава от съда, след като вече е изслушан психиатър. Делата се гледат в 14-дневен срок от постъпване на искането, а решенията могат да се обжалват в 7-дневен срок пред окръжните съдилища. Според прокурорите тези срокове забавят процедурата и я правят неадекватна при овладяване на психични разстройства.

Изводът на ВКП, който се споделя и от главния прокурор е, че тези проблеми могат да бъдат решени само с изменения в Закона за здравето. Предложението на Сотир Цацаров до Петър Москов е междуведомствена работна група, която да включва и прокурори, да изготви промени в закона.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Почивните дни идват с интензивни валежи, гръмотевици и риск от градушка

Динамично време ни очаква до края на седмицата заради развиваща се област с ниско атмосферно…

преди 12 секунди

Мъж, шофирал с 3,43 промила алкохол, отива на съд

Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж, шофирал с 3,43 промила алкохол в кръвта. Прокурор…

преди 9 минути

Ще изграждат нова сграда за спорт и танци в Хуманитарната гимназия във Варна

Ще бъде изградена нова сграда за спорт и танци за над 3 млн. лв. в…

преди 33 минути

Ако изборите бяха днес: 6 партии влизат в НС според „Маркет Линкс“

Изследване на социологическата агенция "Маркет ЛИНКС" показва кои политически формации биха влезли в 51-ото Народно…

преди 55 минути

20-годишен шуменец е с опасност за живота след тежък инцидент с мотор

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия "Нова Варна", че е настъпил тежък инцидент с…

преди един час

Инцидент с влака Варна – Шумен: Дим започнал да излиза изпод вагон

От пресцентъра на шуменската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че на шест сигнала за…

преди един час