Категории: Други

Броят на студентите държавна поръчка вече ще зависи от качеството на обучението

Реклама

Депутатите утвърдиха критериите, по които ще се определя броят на приеманите за обучение студенти и докторанти, утвърждаван от държавни висши училища по професионални направления, пише „Дневник“. Те са оценката на учебната и научната дейност, данните за реализация на завършилите студенти и докторанти, приоритетите за общество-икономическото развитие на страната, както и заявеният капацитет на съответния вуз. „За“ този текста гласуваха 89 народни представители и против нямаше.

Това са част от измененията на закона за висшето образование, които днес депутатите приеха окончателно на второ четене в пленарна зала. Законопроектът се оказа „ребус“ по думите на председателстващия Димитър Главчев, след многобройни размествания и редакции на предложенията. Между първо и второ четене от него отпаднаха и някои от по-съществените предлагани промени.

С окончателния вариант депутатите дадоха повече правомощия на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя вече ще може да намалява акредитационната оценка на университетите при констатирани неизпълнения на препоръки, неспазвае на критерии или при нарушения на закона. В тези случаи НАОА ще има правото да намалява акредитационната оценка, срока на акредитация на висшето училище или на неговите професионални направления. Ще може също и да намалява образователния капацитет на вузовете, както и да им отнема институционалната или програмната акредитация за определен срок.

С друг параграф беше прието лицата, заемащи академични длъжности на основен трудов договор да могат да осъществяват научна дейност по този договор до 50% от норматива за учебна заетост. Освен това се определи, че мандатът на органите за управление на висшите училища вече няма да се прекъсва с провеждането на частични избори, както и при преобразуването им.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

18-годишна прегази с колата си две момичета в наш град: Едното е с опасност за живота

Стана ясно, че 18-годишна шофьорка е прегазила две момичета в Сопот. Ранените са на 15…

преди 6 минути

Има ли спад на тежките ПТП, възникнали по време на Великденските празници тази година?

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че ГДНП отчита сериозен спад на…

преди 10 минути

Рекорден брой бегачи ще участват в Маратон Варна: Ето откъде ще минат (СНИМКИ)

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна на 12 май, научи медия "Нова Варна".…

преди 13 минути

Варненка сигнализира: От година и половина бездомен мъж живее срещу приют за бездомни във Варна. Не го пускали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Варненка разказа за потресаваща картинка, на която е станала свидетел навръх Великден. Вече от година…

преди 47 минути

Жена планира да пробяга българското Черноморие – от север на юг, за 6 дни (СНИМКИ)

Името на ентусиаста е Силвия Кьосева. Тя е български хотелиер и любител бегач, който планира…

преди един час

След голямото ядене по празниците: Как да влезем във форма и колко калории има 100 г козунак?

Празниците вече минаха, както и голямото ядене на козунак. Сега вече е време да погледнем…

преди един час