Категории: Други

Сезоните във Варна започват да се „размиват“, твърдят специалисти

Реклама

Размиване на сезоните зима и пролет се наблюдава във Варна през последните години, като те са по-топли, а лятото се задържа сравнително горещо и с висока температура, единствено есента е по-стабилна. Това коментира Иван Иванов, директор на Национален институт по метеорология и хидрология БАН, филиал Варна. Температурите за януари и февруари тази година също бяха високи, дори температурата на морската вода не падна под 5 градуса, допълни Иванов по повод днешния Световeн ден на водата (22 март) и утрешния Световeн ден на метеорологията (23 март), информира БНР.

От 1998 г. до 2015 г. всички години са по-топли от предходните.Това означава, че сме извървели вече един от тези два градуса, които могат да се окажат пагубни за Земята. На някои места по света това се отразява като проливни дъждове, на други с дълги периоди на суша или топлинни вълни, каза още Иван Иванов.

България трябва да има метеорологични радари, с които да се наблюдава атмосферата в хоризонтал и вертикал. Най-близкия радар до Варна е този на летище Варна, който е над Аксакаво, но той е ведомствен за целите на авиацията. Правим опити години наред за договорка за достъп, но до момента метеорологична служба Варна няма такава, съобщи още Иван Иванов. Въвеждането на нова апаратура става бавно, инсталират се най-вече индивидуални станции по места, допълни Иванов.

Един метеорологичен радар струва няколко милиона лева и е въпрос на държавно решение да се наложи такъв род системи за наблюдение. Поне четири радара биха били необходими – два в северна и два в южна България, поради планинския релеф, каза още директорът на Национален институт по метеорология и хидрология БАН, филиал Варна. Според Иванов е недопустимо в прогнозата по телевизията за нашето време да се показват румънските радари, които имат обхват и над България. По думите му метеоролозите в София ползват радара на летището, но на приятелска договорка.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

6-годишно дете падна от висок блок и почина на място в Източен Лондон

Стана ясно, че шестгодишно момче е починало, след като е паднало от сграда в Източен…

преди един час

Утре е важна дата за българската история. Знаете ли какво се е случило

Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в Царство България, извършен на 19 май 1934 година от…

преди един час

Вече борят затлъстяването с безплатни инжекции за отслабване

Както е известно, затлъстяването се превръща във все по-голям проблем, не само за здравните системи,…

преди един час

Млад мъж загина в зрелищна катастрофа на магистралата за морето

Стана ясно, че и днешния ден бе белязан от тежка катастрофа със загинал на магистрала…

преди един час

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди 3 часа

Как да слеем почивните дни и да си организираме дълга почивка

Предстоящия петък е 24 май (петък) . Това е Денят на българската просвета и култура…

преди 3 часа