in

Ето какво предстои за Деня на детето във Варна

Международният ден на детето ще бъде отбелязан във Варна с най-различни събития и промоции. Ето кратък пътеводител на по-интересното, което предстои днес.

10,00

Във варненския Зоопарк започва весело детско парти. Двучасовият купон ще предложи на малчуганите много изненади, награди и лакомства. Входът за Зоопарка остава непроменен – 50 стотинки за деца на възраст от 3 до 7 години и левче за учащи.

В 10,00 часа в района на Народна астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ започва детски празник. Той ще премине под надслов „Децата нашите слънца“. Организатори са Община Варна и Обсерваторията.

10,30

В градинката срещу Летния театър в Морската градина в 10,30 ще се съберат деца с и без затруднения от семейства във формална грижа. За тях ще има и специален бал с маски под надслов „Маски долу! Да се погледнем в очите и да сме заедно!“. Организира се с помощта на Община Варна, „Родители в действие“, Професионалната гимназия по дървообработване „Николай Хайтов“ и Комплекса за социални услуги във Варна. В бала ще участва и победителят в „България търси талант“ брейк танцьорът Пламен Любенов.

11,00

За малчуганите от малцинствата в 11,00 часа в парка до ОУ „Св.Иван Рилски“ ще има „Ромски кой е по – по – най“. Малките роми ще имат възможност да изпълнят любимите си песнички и стихове. Организатори на събитието са общинска дирекция „Образование и младежки дейности“ и сдружение „Василица“.

12,30

Ръководството на МБАЛ „Св. Анна“ и на детската клиника в болницата с ръководител доц. д-р Боряна Върбанова ще поздрави най-малките си пациенти със спектакъл на Варненския куклен театър. „Приказна принцеса“ ще се играе от 12,30 на открито на детската площадка.

16,00

От днес във Фестивалния и конгресен център започват прожекциите на „Маша и мечока: най-смешните епизоди“. Компилацията от 12 епизода на руската анимационна поредица е с продължителност 76 минути. Дублирана е на български език. Днешната прожекция ще е в 16,00 часа в зала „Европа“.

Билетите само днес ще са на цена 4 лева за деца и 5 за възрастни. Семейният билет за трима е 10 лева, а за четирима – 12 лева.

Обичайните цени за прожекциите са 5 и 6 лева, съответно за деца и възрастни.

17,30

Бате Ицо ще разкаже своите приказки на най-малките посетители на Grand Mall. Празничната програма в търговския център започва в 17,30 с детско модно ревю на една от модните марки, театър и музика. Участие в ревюто ще вземат първите 15 записали се на възраст между 3 и 17 години. Записването ще става от 15,00 до 17,00 на модната сцена на етаж 2. Модели, стилисти и фотографи ще подготвя дебютантите за тяхното първо ревю на модния подиум и ще им дадат кураж да се държат като истински звезди. Кандидатите, които са се записали извън петнайсетицата, ще участват в модни проекти и задачи в творчески работилници. Организаторите са предвидили много забавления и награди и за участниците, и за публиката.

Празнични изненади за Деня на детето ще има и в другия голям търговски център в морската столица. Мол Варна ще се превърне в огромен развлекателен център за всички малчугани. За малките гости на търговския комплекс през целия ден ще бъдат организирани игри и завладяващи състезания с много изненади, награди и лакомства. Забавленията ще започнат още от 10,30 на етаж 3 с традиционния „Бебе маратон“ – забавно състезание по пълзене и/или надбягване с проходилки за хлапетата на възраст до 15 месеца. От 14,30 до 16,30 търговският център ще „приюти“ истинско балонено царство – усмихнат аниматор ще майстори за децата подаръци – забавни фигурки от балон.

Част от първоюнския маратон в Мол Варна ще бъде и извънредното издание на интерактивното научно шоу „Щура лаборатория“. В празничния ден експериментите на Щурия професор ще бъдат още по-зрелищни и атрактивни за децата от 5 до 14 години, които искат да надникнат в света на химията. Лабораторията ще отвори врати точно в 17,30. Час по-късно – в 18:30 часа, ще започне празничната забавна програма с много песни и танци, викторини, загадки и награди за участниците.

Водна атракция

Жест към малчуганите за техния празник правят и в Делфинариума. Там днес ще има специално шоу, а цената на билетите ще е между 7 и 10 лева. Представленията са в познатите часове 10,30, 12,00 и 15,30. В празничната програма ще участва Ники Априлов. Ще има викторина с награди и игри с публиката.

Акваполис отваря врати на 1 юни, а по случай Празника на детето всички малчугани на възраст до 14 години ще влизат в атракциона в „Златни пясъци“ без пари. От 1 до 15 юни входната такса за лица над 120 см ще е 20 лева.

Благотворително на празника

Младежка група „100лица“ кани всички варненци от 17,00 пред Козирката на откриването на благотворителна изложба ‘РАДОСТно!’. Чрез снимките на фотографa Тони Перец всеки ще има възможността да преживее един ден на малката Радост.

Радост е кукла, чийто дом е приказният Куклен театър Варна. Тя е снимана на ключови места в града и снимките имат за цел да провокират гражданите и гостите на Варна да отворят своите сърца за съпричастност към значими каузи. Ще има песни, танци и лакомства. Ще е „РАДОСТно!“, обещават организaторите.

Инициативата е в подкрепа на фондация „Радост за нашите деца“ с цел набиране на средства за проектиране, извършване на ремонтни дейности и оборудване на зала за кинезитерапия към „Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални образователни потребности Радост – Варна“.

БДЖ с подарък за децата – безплатно пътуване с влак

БДЖ и тази година ще спази добрата си традиция и ще подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години по повод Международния ден на детето.

Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. във всички категории влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация).

Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти „Дете“ и „Учащ“. Запазените места за всички категории влакове, добавките за бързите влакове със задължителна резервация и спалните места се заплащат. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Публикувано от Дамян Дамянов