in

Представят френските фарове по Черноморието на изложба в Марсилия и Тулуза

Френските фарове, изградени по Черноморието, ще бъдат представени в изложба в Марсилия и Тулуза в края на месец октомври.

Това каза д-р Стефан Пейков, председател на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, член на Българска картографска асоциация, предаде Радио „Фокус” – Варна. Той допълни, че изложбата „Европейското откриване на Черно море. Френски страници”, която ще представи седемте фара, се организира по инициатива на почетния консул на Република България в Марсилия, след което ще гостува в Тулуза, също по покана на почетния консул на Република България там, както и по инициатива на Негово превъзходителство българският посланик в Париж.

Д-р Стефан Пейков каза още, че на Варна има посветени пет – шест страници. „За съжаление, Община Варна не се включи, тя поначало трудно се включва в сътрудничество с Бургас. Има някаква конкуренция между двата града, която им пречи да обединят българското черноморско крайбрежие и да наложат българския национален идеал и интерес. Някой разгаря и използва конкуренцията между Варна и Бургас и често хора като мен, които искат да правят обединителни прояви, страдат от това.

Мисля, че не само аз, а цялата бургаска и варненска художественотворческа интелигенция страда от липсата на културен, съвременен диалог и единство”, посочи д-р Стефан Пейков. По думите му седемте френски фара по Черноморието ни са били представени вече в изложба в Париж, именувана „Отриването на Черно море. Френски страници”. „Тя бе дело на един обединен екип от морски специалисти и експерти по история от Варна, Бургас и София.

Сътвори се една обща морска инициатива за представянето на френските страници по Черноморието, към които спадат не само фаровете, но и двете пристанища, както и други неща, които са забележителни за френското културно присъствие по Черноморието. Тази инициатива впечатли много френската публика в Париж. Тя беше свързана и с годишнината на варненското пристанище”, допълни д-р Стефан Пейков. Той каза още, че изложбата във Франция е била организирана от Дипломатическия институт на МВнР и Международния търговски и културен център ГЕОПАН.

Публикувано от Дамян Дамянов