in

Съвет от специалисти: Не бързайте със зимните гуми!

През зимния период инцидентите на пътя се увеличават, а най-честата причина са усложнената обстановка и това, че автомобилът не е подготвен за движение при подобни условия. Трябва ли обаче да сменяме гумите със зимни още в началото на есента?

От Съюза на българските автомобилисти в Благоевград са категорични, че зимните гуми трябва да се монтират когато температурите паднат под 10-15 градуса. Ако те се сложат при по-високи температури, износването им е по-голямо, съветват специалисти пред БНТ.

Всяка гума има живот и затова е препоръчително да се използва не повече от 3 до 4 сезона. Най-важното при избора на зимни гуми е кога те са произведени. Желателно е гумата да бъде произведена през 2016 г. или в най-лошия случай 2015 г. Внимавайте обаче, защото има фирми, които се опитват да заблудят самите клиенти като предлагат гуми на по-ниска цена, без да обявяват, че те са с по-стар дот, тоест производство 2012, 2013 г.

Важното също гумата да е от мек каучук, тъй като заводите производители ги правят по различен начин. Хватката е това – зимната гума да е хубава и мека.

Специалистите съветват шофьорите да започнат да подготвят автомобила си за движение при зимни условия от края на октомври, за да може да имат време да отстранят открити повреди или да не бъдат изненадани от рязка промяна във времето.

Публикувано от Дамян Дамянов