in

44 години от откриването на Варненското халколитно съкровище

Варненският халколитен некропол е открит на 22 октомври 1972 г. в района на Варненското езеро. Археолозите го датират, че е от края на V — началото на IV хил. преди Христа. Смята се, че находките са най-старото технологично обработено злато в света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.). Съкровището е открито от 22-годишният тогава багерист Райчо Маринов от с. Аспарухово. На находката се натъква съвсем случайно, докато копаел траншея за кабел, съобщава БНР Варна.

Сред многото гробове се отличават няколко с изобилие от златни предмети. Този факт показва, че в тази ранна епоха на усвояване на металообработването, на Балканите вече са съществували наченки на държавно образувание и се е появила царската институция.

Погребенията със златни находки са два вида — в единия присъстват човешки останки, а в другия — отсъстват. По количеството на намерените предмети и украшения, гробовете също могат да се разделят на три вида – от изключително богати, до няколко дребни предмета около скелета.

Публикувано от Дамян Дамянов