in

Внимание! „Пожар“ от въшки във Варна. В училища и детски градини е разпоредена проверка

Малко повече от месец след старта на учебната година във Варна, истинска напаст от въшки отново „превзе“ школа и детски градини във Варна.

Ежедневно в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) валят сигнали от родители на ученици и на малчугани, посещаващи забавачките в града, съобщи Moreto.net.
След последния „бум“ на въшки през пролетта, санитарните власти отново са разпоредили пълни проверки и засилен сутрешен филтър, увери шефът на РЗИ д-р Дочка Михайлова. За въшливостта в учебните и детските заведения трябва да следят медицинските лица в здравните кабинети по места, коментира тя. Всички сигнали, подадени в Регионалната здравна инспекция се препращат към ресорната дирекция в Общината, а от там се дават указания на директорите. Според епидемиолога обаче, най-важно е родителите сами да следят за хигиената и редовно да преглеждат децата си.

„Има яко въшки в групата. Всяка седмица пощя дъщеря си. Има и големи въшки, живи падат от косата й“, коментира майка на дете в детска градина в централната част на града. Според някои родители въшки са плъзнали масово сред учениците, а чрез по-големите деца в семейството паразитите се предават и на малчуганите в яслите и градините.

Учителите в някои забавачки в града вече предоставиха декларации на родителите да проверяват редовно децата си. Майките и бащите трябва да удостоверят, че се ангажират да обработват косите им с подходящи препарати при необходимост.

Публикувано от Дамян Дамянов