in

Раздялата със стария диван във Варна – невъзможна, няма къде да си изхвърлим боклука след ремонт

Във Варна няма къде регламентирано да се изхвърлят стари мебели или строителни отпадъци, останали след ремонт в домовете. Това показва проверка на Дарик.

Доскоро непотребните едрогабаритни и строителни отпадъци можеха да бъдат извърляни в контейнери на определени места в града – общо 23 на брой. От няколко месеца обаче шесткубиковите контейнери ги няма и така раздялата със стария диван се оказва трудна задача, която в момента няма как да ви излезе и безплатна.

Контейнерите тип „лодка“ са премахнати заради злоупотреби от страна на строителните фирми, които изхвърляли нерегламентирано отпадъци там. Обикновено са го правили в късните часове на денонощието, обясни Николай Няголов, шеф на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Той разкри още, че преди премахване на „лодките“ няколко строителни фирми са отнесли глоби за изхвърлени отпадъци в съдовете, предназначени за домакинствата.

В момента едрогабаритни и строителни отпадъци могат да се изхвърлят само в сметището в аксаковското село Въглен.

Другият начин да се отървем от продънените дивани и кресла е да потърсим услугите на специализирана фирма. Цените обаче никак не са символични. Срещу 80 лева варненска фирма е готова да вземе стар диван от четвъртия етаж и да го транспортира до сметище. Друга фирма пък предлага да ни отърве безплатно от ползваните мебели, но условието е непотребните вещи да са на възраст не повече от 5 години.

Съгласно Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Варна, гражданите са длъжни да изхвърлят едрогабаритни битови отпадъци като мебели, матраци и дюшеци на определените от общината места. Изхвърлянето на обемни отпадъци извън определените места е забранено и се наказва с глоба от 300 до 1000 лева. Ако изхвърлите стария си диван на място за битов отпадък и не ви хванат, разходите за извозването му ще са за сметка на общината, обясни шефът на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“.

В бъдеще Общината предвижда нова организация за извозване на едрогабаритните и строителни отпадъци – с площадки във всеки един микрорайон. Все още обаче не е ясно кога ще се случи това, тъй като първо трябва да се определят местата, а след това да бъдат издадени ПУП-ове и разрешения за строеж, посочи Няголов.

Публикувано от Дамян Дамянов