Категории: Варна

Варна става център на здравеопазването с помощта на уникален проект

Реклама

Медицинският университет във Варна разработва стратегически проект, който ще промени облика на здравеопазването в Североизточна България. Висшето училище кандидатства по оперативна програма за изграждане на Център за върхови постижения в университета, обяви неговият ректор проф. д-р Красимир Иванов. Ако спечели проекта, МУ ще получи финансова помощ от 70 млн. евро. С парите ще бъде изграден модерен център, какъвто засега няма в България, посочи професорът, цитиран от „Дарик“.

„Това ще бъде център за транслационна и персонализирана медицина, който ще е с два подпроекта. Единият е в областта на нуклеарната медицина, радиохимията, радиофармацията. Ще има модерна лаборатория по нуклеарна медицина. Другият ще бъде свързан с доразвиване на медицинската генетика и възможности за декодиране на човешкия геном, за да се прави диагностика на редките болести. Целта е да се извършва персонализирано лечение на конкретния човек и неговото заболяване. Проектът включва и изграждане на роботизирана система за микробиология и вирусология“, обясни проф. Иванов.

С изграждането на този център варненското здравеопазване и университетското обучение ще се превърнат в нещо уникално за България и Европа, увери той.

Със съдействието на МУ от един месец Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Анна“ разполага с високотехнологичен оперативен микроскоп. Той ще даде възможност за извършване на сложни неврохирургични интервенции. Новото оборудване ще се ползва за обучение на студенти, специализанти и докторанти и за съвременното лечение на пациенти във Варна. Стойността на техниката е малко над 200 хил. лв.

У нас и на целия Балкански полуостров няма друг такъв микроскоп. Той е връх на оптичната техника и позволява опериране на рискови болни, тъй като осигурява отлична прецизност. Идеята е след време в „Св. Анна“ да бъдат изградени заседателни зали, откъдето студентите да наблюдават операции, извършвани с модерния микроскоп.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Intelligent Music Project разтърсва Варнa с рок на 15-ти май

Концертът по повод официалната премиера на Miracles Beyond-новият албум на супергрупата Intelligent Music Project,  ще се…

преди 7 минути

Втори ден цяло варненско село стои без вода

От сайта на ВиК- Варна научаваме, че от вчера 10.05.2024г./петък/ поради авария на напорен водопровод…

преди 42 минути

Честито: Много хора празнуват имен ден днес. Да не пропуснем някого

На 11 май имен ден всяка година празнуват мъже с имена: Кирил, Киро, Методи, Методий,…

преди 48 минути

Удари ни мощна магнитна буря: Колко дни ще вилнее

Стана ясно, че силна магнитна бури удари Земята през последните часове, показват уредите на Националния…

преди 56 минути

Воден ад: Две деца попаднаха във водовъртеж

Стана ясно, че пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско. Това съобщи говорителят…

преди 57 минути

Светла събота е: Строго се забраняват всички тези неща

Светла събота е. Както е известно това е шестият ден от Светлата седмица след Великден,…

преди 58 минути