in

Българин издал на властите Светослав Стойков, ритнал жена в Берлин

Варненецът Светослав Стойков (27 г.), който нападна млада жена в метрото в Берлин, бил задържан от полицията, след като бил разпознат от друг българин, съобщава в. “Дейли мейл”. Стойков решил да замине за френския курорт Ница, където имал роднини. Когато сметнал, че е безопасно да се върне в Берлин заедно със съпругата си Цветанка, той купил автобусни билети за 21-часовото пътуване от Южна Франция. По случайност обаче шофьорът на превозното средство се оказал българин. Той се заслушал в нашенската реч, когато Стойков се оплакал на съпругата си от пътничка, която говорела твърде шумно по мобилния си телефон. Скоро след това мъжът, чието име не се съобщава, осъзнал кой е проблемният му пътник и бързо замислил план за залавянето му, пише „Труд“.

Поискал помощ от друг пасажер, който се обадил в полицията и когато автобусът пристигнал в Берлин, на автогарата чакали десетки униформени. При ареста заподозреният не оказал съпротива, съобщиха от местната прокуратура. Ако бъде признат за виновен по обвинение в нанасяне на тежка телесна повреда, Стойков е заплашен от присъда между 6 месеца и 10 г. затвор. Българският гражданин от ромски произход е разследван и за опит за непредумишлено убийство. На кадрите от камерата в метрото се вижда как той безпричинно рита в гърба 26-годишна германка, която при падането по стълбите чупи ръка и получава наранявания по лицето. Инцидентът става на 27 октомври на станция “Херманщрасе”, като Стойков е заедно с още трима мъже – вероятно също българи. Ромът Светослав Стойков бил разследван по жалба на чичо му Янко. Родственикът твърдял, че племенникът го е пребил и изнасилил след запой в квартал “Максуда”.

Случаят е от юни 2013 г. Чичото Янко и жена му Златка гостували на Светослав и братята му Ради и Стойко – двамата, които се вижда да стоят безучастно при нападението в берлинското метро. Напили се и се скарали. Тримата братя започнали да бият чичото, а Златка избягала да търси помощ. В жалбата си до полицията чичото Янко твърди, че през това време Ради и Стойко го държали, а Светослав го изнасилил. Гнусното престъпление не било доказано. Тримата братя отричали, а съдебен лекар не открил следи при освидетелстването на пострадалия. По-късно разследването било прекратено, тъй като роднините се сдобрили. Светослав Стойков от варненския квартал “Максуда” още като непълнолетен получил първата си присъда за кражба – пробация. Това стана ясно от неговото кримидосие, публикувано от местни сайтове. Ромът има и присъда за обир след улично нападение над жена във Варна. Четири пъти Стойков, който няма книжка, бил хващан да кара автомобил из Варна. В три от случаите седял зад волана на БМВ 318, а при четвъртия – на “Рено19”.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Дамян Дамянов