in

Уникална операция срещу болестно затлъстяване направиха на мъж от Варна

Снимката е илюстративна

Екипът на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“, извърши първото хирургично лечение на свръхзатлъстяване на 47-годишен мъж от Варна. Този тип хирургия се нарича бариатрична, а също и „метаболитна хирургия“, тъй като методът е свързан със значителна загуба на телесно тегло, като подобрява и в много случаи лекува придружаващите затлъстяването заболявания – захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, астма, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, стеатоза (омазняване) на коремните органи и др., съобщава novini.bg

Бариатричната хирургия се прилага като крайна възможност, когато консервативните методи (диетичното хранене, физическите усилия и медикаменти) са без ефект при лечение на затлъстяването. Друг показател за оперативно лечение е индексът на телесната маса (Body Mass Index, BMI ) да e над 35, изчислен по формулата: BMI = Телесно тегло (kg) : Ръст (в m)2 = (kg/m) 2 „Основните принципи на хирургичното лечение за редукция на теглото са два, обясни д-р Константин Гроздев – специалист в Клиниката по хирургия на Александровска болница и един от участниците в първата извършена бариатрична интервенция. Единият начин е рестриктивен, чрез намаляване обема на стомаха, а другият е чрез предизвикана малабсорбция т.е. процес на нарушено усвояване на хранителните вещества, които не се резорбират напълно от организма и преминават през чревния тракт, без да достигнат до кръвния ток.

„Пренареждайки“ гастроинтестиналния тракт на човека с намаляване обема на стомаха и промяна на пасажа, всъщност се променя хормоналната активност на гастроинтестиналния тракт т.е. променя се секрецията на много важни ензими и хормони, които са в основата на лечението на диабета, хипертонията, дислипидемията и др.“ Пациентът в клиниката на проф. Тодоров е опериран лапароскопски и болничният му престой е приключил в рамките на 3 дни. Ефектът от лечението е настъпил скоро след интервенцията и само два месеца след операцията, теглото му е намаляло с 40 кг. Специалистът уточни, че 50%-на редукция на свръхнорменото тегло се получава до две години от прилагане на бариатричния хирургичен метод, но при адекватно поведение от страна на пациентите.

Преди и след интервенцията те се наблюдават от мултидисциплинарен екип от специалисти – ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог и психолог. Този тип лечение на болестно затлъстяване не се поема по здравна каса, но са направени първите стъпки за включването му по клинична пътека. Специалистите от екипа на проф. Тодоров са категорични, че това е най-надеждният алтернативен метод в борбата със затлъстяването и захарния диабет, и имат амбиция и готовност да го прилага рутинно занапред, подобно на страните от Европа и света.

Публикувано от Дамян Дамянов