in

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Истанбул

ДАЕШ („Ислямска държава“) пое отговорност за нападението в бар в Истанбул, съобщават световни агенции.
„Като продължение на свещените операции, които „Ислямска държава“ провежда срещу защитника на християнския свят, Турция, героичен войник на халифата удари един от най-известните нощни клубове, където християните празнуват вероотстъпническия си празник“, се казва в съобщение на групировката.
Групировката допълва, че са убити и ранени 150 души при атаката в отговор на турските въздушни удари по мюсюлмани в съседна Сирия.
„Правителството на Турция трябва да знае, че кръвта на мюсюлманите, които са атакувани със самолетите и оръжията на Турция, ще предизвика пожар в дома ви с волята на Аллах“, предупреждава групировката, имайки предвид операцията на Анкара в Сирия.
Свързаната с ДАЕШ новинарска агенция „Амак“ пояснява, че мъжът е открил огън с автомат по заповед на лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади.
Групировката описва Турция като „слуга на християнството“.
Припомняме, в новогодишната нощ, в ранните часове на 1 януари 2017 г., беше осъществено терористично нападение в нощен клуб „Рейна“, кв. Ортакьой – европейската част на Истанбул. Нападателят е бил въоръжен с автомат, убил е един от охранителите на заведението и полицейски служител, след което е влязъл вътре и е започнал безразборна стрелба срещу празнуващите.
39 души загинаха, а 69 са ранени, някои от които са в тежко състояние.
Според турски медии стрелецът е произвел 180 изстрела.
Сайтът Haberler.com съобщава, цитиран от руски медии, че полицията е заподозряла за нападението гражданин на Узбекистан или Киргизстан, свързан с ДАЕШ.
Всекидневникът „Хюриет“, цитиран от „Франс прес“, пише, че турските власти вярват, че нападателят е свързан с ДАЕШ и може би е от Централна Азия.
Изданието отбелязва, че полицията и разузнаването са получили информация за риск от подготвяна атака от страна на групировката на Нова година в няколко турски града. В отговор на това властите проведоха акции по задържане на заподозрени през декември.
Вестникът също пише, че стрелецът може би е от Узбекистан или Киргизстан.
Разследващите не изключват вероятността нападателят да е свързан със същата клетка на ДАЕШ, която през юни извърши троен атентат на летището в Истанбул, при който бяха убити 47 души, отбелязва „Хюриет“.
Повече от половината от убитите при нападението (24 души), продължило 7 минути, са чужденци, според агенция „Анадола“. Сред убитите има граждани на Израел, Русия, Франция, Тунис, Сирия, Ирак, Кувейт, Ливан, Индия, Канада, Белгия, Йордания и Саудитска Арабия.
25 мъже и 14 жени са убити.
Една българка е приета в болница с наранявания. Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски ще посети лечебното заведение, за да разбере състоянието й.

Публикувано от Дамян Дамянов