Категории: Варна

Два сигнала на телефон 112 вдигнаха на крак горските стражари във Варна

Реклама

Два сигнала на телефон 112 вдигнаха на крак мобилните екипи към горското стопанство във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Североизточно държавно предприятие.

С първия сигнал гражданин алармирал за автомобил, превозващ дърва за огрев. При извършената незабавна проверка на място нарушителят успял да избяга, но горските стражари конфискували колата, с която транспортирал 0,7 куб. м незаконно добита дървесина. Вторият сигнал изпратил горските стражари по следите на каруца, превозваща дърва за огрев. Нарушителят е установен, а каруцата е задържана заедно с 1 куб. м дървесина, добита в резултат от незаконна сеч.

Общо шест акта и три констативни протокола по Закона за горите са съставили през последната седмица на 2016 г. служителите на ДГС „Варна”. Задържани са 2 куб. м дърва за огрев. Още толкова незаконно добита дървесина са конфискували горските стражари към ДГС „Добрич”. В рамките на седмица те са извършили 69 проверки на физически лица, при които са съставени шест акта и три протокола.

Горските стражари към ДЛС „Шерба” са съставили осем акта и пет констативни протокола по Закона за горите. Шест акта отчитат от ДГС „Провадия”. Толкова са съставени и от служителите на ДГС „Смядово”. Два акта и два протокола са написани за установени нарушения на територията на ДГС „Суворово”.

В периода от 26 декември 2016 г. до 3 януари 2017 г. мобилните екипи към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са съставили общо 40 акта и 23 констативни протокола по Закона за горите.

От предпирятието напомнят, че със заповед на министъра на земеделието и храните са забранени ловът и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Мерките са въведени във връзка с констатирани от БАБХ огнища на болестта инфлуенца по птиците.

Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на телефона за спешни повиквания – 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите. Не пипайте и не пренасяйте болна или мъртва птица, предупреждават експертите .

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

6-годишно дете падна от висок блок и почина на място в Източен Лондон

Стана ясно, че шестгодишно момче е починало, след като е паднало от сграда в Източен…

преди 10 минути

Утре е важна дата за българската история. Знаете ли какво се е случило

Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в Царство България, извършен на 19 май 1934 година от…

преди 15 минути

Вече борят затлъстяването с безплатни инжекции за отслабване

Както е известно, затлъстяването се превръща във все по-голям проблем, не само за здравните системи,…

преди 20 минути

Млад мъж загина в зрелищна катастрофа на магистралата за морето

Стана ясно, че и днешния ден бе белязан от тежка катастрофа със загинал на магистрала…

преди 25 минути

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди 2 часа

Как да слеем почивните дни и да си организираме дълга почивка

Предстоящия петък е 24 май (петък) . Това е Денят на българската просвета и култура…

преди 2 часа