Категории: Варна

Безвъзмездно са отпуснати 25,2 млн. лв. за модернизиране градската среда на Варна

Реклама

Управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ одобри 100% безвъзмездно финансиране за естетизация и модернизация на градската среда във Варна. Проектът, на стойност 25,2 млн. лв., е част от Инвестиционната програма на Община Варна, която е с макрорамка от 127,7 млн. лв. – с основни проекти и проекти от резервния списък.

Средствата за градска среда са предвидени за реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за обществен отдих, включително градско озеленяване; въвеждане на енергоспестяващо улично осветление; изграждане на велоалеи и достъпна архитектурна среда. „Това е една сериозна инвестиция, която ни дава възможност да работим за създаване на по-добри условия за жителите на Варна и за подобряване на качеството на живот в града“, коментира кметът Иван Портних.

Предвидени са средства за продължаване на обновяването на Морската градина – рехабилитация на настилки, ново осветление, изграждане на нови площадки за спорт, кътове за отдих, паркова мебел и реконструкция на поливната система.

В проектите са включени още реконструкция на ул. „Мара Тасева” в обхват – от бул. „Първи май” до бул. „Народни будители” в кв. „Аспарухово“, с изграждане на пешеходни пасарелки, скатно залесяване на брега канал „Море-езеро“, изграждане на детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи.

В район „Одедос“ е предвидена реконструкция на ул. „Г. Бенковски“ – в участъка от бул. „Сливница“ до ул. „Кракра“, включително елементи на предблоковите пространства между ул.“Цар Петър“, ул.“Парижка комуна“, ул. „Кракра“ и ул. „Г.Бенковски“; благоустрояване на междублокови пространства на ул.“Цар Симеон I“, вкл. велоалея и пространството, заключено между ул.“Козлодуй“, ул.“Цар Симеон I“, ул.“Цариброд“ и ул.“Л.Заменхов“; благоустрояване на междублокови пространства ул. „Михаил Колони“, включително велоалея и площад „Йоан Екзарх“;

В район „Младост“ е предвидено благоустрояване на междублокови пространства заключено между ул.“Ана Феликсова“, ул.“Петър Алипиев“, улицата, западно от бл.17, и локалното платно на бул.“Трети март“.

В район „Вл. Варненчик“ също е предвидено благоустрояване на междублокови пространства в т.ч. основен ремонт на ул.“Янко Мустаков“ – в участъка от бул.“Константин и Фружин“ до ул.“Св. Елена“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Облачно и ветровито време ни очаква по морето днес

От НИМХ прогнозират, че днес времето по Черноморието ще бъде облачно. Очаква се временно силен…

преди 2 часа

Кои са екологичните предизвикателства във Варна? Разговор с инж. Людмил Икономов (ВИДЕО)

Днес в предаването "Активни варненци" Николай Танчев ни среща с инженер Людмил Икономов. Той е…

преди 13 часа

Варна се включва в Нощ на музеите и галериите

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди 15 часа

Скръбна вест: Почина първата българка с медал от световно първенство по художествена гимнастика

Стана ясно, че на 88-годишна възраст е починала Юлия Трашлиева. Тя е първата българка с…

преди 16 часа

Аварира магистрален водопровод във Варна: Спират водата на централни райони

От ВиК-Варна информират, че е възникнала авария на магистрален водопровод, поради което без вода остават:…

преди 16 часа

Борисов: Отново сме на избори и виновни за това сме най-малко ГЕРБ

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своя Фейсбук публикация. Той обвини ПП-ДБ за…

преди 16 часа