Ледена епоха в приюта за кучета във варненското село Каменар (СНИМКИ)

Вчера доброволци от организацията “Animal Hope Varna” посетили на място дома за бездомни животни във варненското село Каменар и са се натъкнали на същинска ледена гробница – всички клетки, пълни с кучета, са на открито и буквално са заринати от сняг.

реклама

По този начин животинките дори не могат да избягат от смъртта си в снега. Храна и вода също нямат.

“От няколко дни се опитваме да се качим в приюта и едва днес намерихме начин да стигнем до там. Ситуацията е такава, каквато е изложена тук, и фактите са такива. Ако някой счита това за нормално – ние не го считаме за нормално. Прикриването на истината не води до нищо друго освен до прикриване на Общинските безчинства, тъй като приютът е Общински и отговорността за това, което се случва в него, е на Общината! Този приют се стопанисва с парите на всички данъкоплатци и като такива ние имаме право да знаем, да изискваме и да настояваме – ЗА ПРОМЯНА”, написаха във Фейсбук от организацията.

Оттам призовават всеки човек, който има желание и възможност, да се качи до приюта, за да нахрани животните, както и да почисти колкото се може повече сняг.

“Голям проблем е, че има само няколко човека от две организации, които наистина се интересуват от условията в които се отглеждат кучетата, а във Варна регистрираните такива са повече от 20… Другите къде са??? И само те си правят труда да следят положението в Каменар и да подават сигнали! Когато няма масовост, няма и проблем! Само с коментари тук не помагаме нито на животните, нито на хората, които се мъчат да променят нещо…”, допълват от “Animal Hope Varna”.

От организацията изтъкват, че приютът е пълен до краен предел, а на всичкото отгоре той е незаконен, защото е открит. Решение в Държавен вестник от 25 ноември 2015 г. обаче забранява подобно нещо.

Доброволците са сигнализирали множество пъти всякакви институции – агенции, общини и министерства.

“Пътят свършва на половин километър от вратата на приюта, преспите са по метър и половина… преди приюта и в него… На пътя има закъсали коли, затрупани от сняг… Въпреки бедствената обстановка дори кучетата във външното дворче си бяха там, а къщичките им затрупани със сняг… Снегът в клетките на повечето кучета е над 2 метра… животните излизат от импровизирани дупки в снега и лежат на леда…”, пишат още доброволците.

Не се знае дали под снега няма трупове на животни. В някои клетки се забелязва храна, която е изсипана направо върху снега, в много други обаче няма. В приюта няма и ток.

Снимки: Фейсбук

реклама

реклама


Един коментар

Напиши отговор
  1. Каменат беше два дни без ток а днес е трети ден без вода и най лошото е че не се знае кога ще пуснат водата и дали тръбите не са замръзнали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *