in

Обявено или не бедствено положение, варненци без ток и хляб

Селата Дръндар и Николаевка в община Суворово остават в бедствено положение. Това съобщи оперативният дежурен при Областна администрация, предаде Фокус.

По данни на дежурния обстановката във Варненска област като цяло е нормална при зимни условия. На територията на община Аксаково бедственото положение вече е отменено.

Ето какво ни сподели наш читател, жител на град Аксаково, за премеждията, през които е преминал в първия ден от бедственото положение в града: 

„Питам се аз как е възможно при бедствено положение да те викат на работа и после да се чудиш как да се прибереш от Варна за Аксаково. (Като са информирани шефовете ми за положението в града). На 06.01.17г. ми се случи следното: времето беше лошо със силен вятър и сняг. Тръгнах за работа, но нямаше автобус и магистралата беше затворена. По-късно отидох отново на спирката, и отново чаках. Автобуса дойде пътувахме доста време по магистралата, която беше за кратко отворена. На връщане от работа, качвайки се в автобуса ми казаха, че автобуса не ходи до Аксаково и последна спирка е Елпром. Причината бе че, магистралата отново беше затворена. Аз чаках един час на студено, ветровито и снежно, за да дойдат да ме приберат. Но в тоя ред на мисли какво правим, когато няма кой да дойде да те прибере. Защото в повечето случаи дори и такситата отказват да се придвижат в това лошо време.“

На територията на община Суворово има обявено бедствено положение в две села – Дръндар и Николаевка. Пътищата за тези две села в участъка Изгрев – Николаевка – Дръндар са затворени.

Във всички населени места на територията на областта има ток и вода. Селата Ягнило и Доброплодно в община Ветрино са частично без електрозахранване, като аварийни екипи работят по отстраняване на авариите.

По данни на администрацията са затворени пътищата Ветрино – Добротич, Ветрино – Суворово, които се намират на север от автомагистрала „Хемус“, както и пътят от Ветрино към магистралата, тъй като там има участък от 2 километра, където непрекъснато навява и почистването е невъзможно. Затворен за движение е също пътят Аксаково – Добрич, което води до затваряне на главния път Варна – Добрич.

Аксаково – Осеново – северният път за връзката към Албена, също е затворен. Пътят Виница – Кочево – Осеново – другата връзка за Долище и Албена също е затворен. На този етап минава се само през Златни пясъци.

Наш читател сигнализира за обстановката в село Белоградец, където не е обявено бедствено положение, но хората буквално бедстват.

Ето какво ни писа Синан Дубаз:

„Здравейте,
Искам да изкажа възмущението си от организацията по почистването на пътищата в област Варна, общ. Ветрино, с. Белоградец, което вече трети ден пътищата са непроходими, няма ток, няма хляб, няма брашно, свещи и т.н. Въпреки тежката обстановка и бедстващите хора кмета на общината Димитър Димитров не е обявил бедствено положение и не търси помощ от държавата
Това не е единичен случай. При най-малкия снеговалеж и навявания пътищата в общината са затворени и непочистен“

Публикувано от Дамян Дамянов