in

Католически свещеник от Варна помага на бедни и болни

В рубиката ни „Търси доброто“ ще ви разкажем за отец Яцек Вуйчик, католически свещеник от Варна, който помага и се грижи за бедни и болни хора.

Социалната кухня към Католическата църква „Свети Арахангел Михаил“ в града осигурява храна за нуждаещите се, а сестрите от ордена „Майка Тереза“ се грижат за тях напълно безплатно. От 10 години към храма има и приют за бездомни, в който всяка зима подслон намират много хора, писа Бнт.

Отец Яцек е роден в Полша. Завършва философия и богословие в Краков. Става свещеник в католически храм в северна Полша. Преподава вероучение в светското училище там и отслужва литургии в местния затвор. През 2000 г. научава, че в България търсят католически свещеници и оттогава живее и работи във Варна. Преди 10 години отваря приют за бездобни към Католическата църква в града, защото и тогава зимата е много сурова. Приютява 84 души, въпреки че капацитетът на дома е 20 човека.

Отец Яцек Вуйчик: „Бяхме единственото място във Варна, което приюти хора реално за един месец. Любовта, която получаваме от Господа трябва да придобие някаква реална форма. Като виждам един човек в беда искам да му помогна, защото нещо ме кара отвътре.“

Отец Яцек помага на нуждаещите се заедно със сестрите от ордена „Майка Тереза“. Те отказват да бъдат снимани, защото правят добро не за да го разгласяват, а за да помагат на хората.

Отец Яцек Вуйчик: „Тези хора, които изпадат в толкова дълбока нужда, че прибягват до тяхната помощ искат да запазят поне единствено нещо – собственото си достойнство, а и не искат да ги показват по телевизия.“

За 10 години отец Яцек не е върнал нито един човек, който е потърсил помощта му. Срещал е трудности, но винаги е успявал да се справи с подкрепата на дарители с добри сърца.

Отец Яцек Вуйчик: „Най-голям проблем винаги беше ако има здравословен проблем някакъв бездомник и не е осигурен и трудно болниците приемаха. Макар че и това преодоляхме с взаимно споразумение с Военноморска болница – те са приемали тези хора.“

Отец Яцек казва, че мечтата му е да няма бедни и бездомни хора, но докато има, ще продължава да се грижи за тях.

Публикувано от Дамян Дамянов