Категории: Черноморие

С технология, прилагана в НАСА, изследват отпадъците в Черно море

Реклама

Доставен е безпилотен летателен апарат, който ще изследва отпадъците по морската повърхност и по крайбрежието. Това е сравнително нова технология, което се прилага и в НАСА, заяви за в. „Черно море” проф. д-р Атанас Палазов, ръководител на секция „Океански технологии” към Института по океанология.

Това става по линия на европейско финансиране. По неговите думи задачата е да създадат инструменти (общо понятие, което включва както апаратура, така и хора, компютри, софтуер, технология за изследванията ), които да им помогнат при извършването на мониторинга на морската среда по Рамковата директива за морската стратегия. Освен това с тях ще бъде попълнен недостигът в базата данни, с които разполагат, за да могат по-лесно да вземат решенията по прилагане на плана за мониторинг на морските води, поясни океанологът. Според него другото важно в случая е, че се обединяват усилията на научен институт, местна власт и държавен орган в лицето на Басейнова дирекция за Черноморския район.

В случая става дума за общо над 3 млн. евро,

които идват под формата на съфинансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). В него влизат държавите, които не членуват в ЕС, но участват в общото икономическо пространство – Норвегия, Швейцария, Исландия, Люксембург. Целта е да се подпомагат по-малко развитите държави в определени направления, за да се стигне до изравняването им с останалите в общността. Средствата са насочени към екологичните проблеми и подпомагане на тяхното решаване, за да отговорим на европейските изисквания по рамковата директива за морската стратегия.

Безпилотният апарат, който ще използваме, е подобен на известните вече дронове, но няма нищо общо с масовите любителски вертолетчета, каза още проф. Палазов. Става дума за сериозна летателна машина със специална мултиспектрална камера, която може да облита район от 20 км и да записва видеоинформацията. Контролирането на апарата ще става дистанционно или с програма, която се зарежда в него. После записите ще се обработват в Института по океанология със специален софтуер, за да се идентифицира типът на отпадъците и количеството им. Апаратът вече е доставен,

направени са пробни облитания,

в момента се провежда обучението на хората, които ще работят с него. Нужно е време за усвояване на новата технология, която се прилага за първи път не само у нас, но и в страните от Черноморския район. До началото на февруари вече ще имаме някои резултати от събирането и обработката на информация с помощта на безпилотния летателен апарат, допълни океанологът.

По втория инструмент, който прилагаме, технологията е вече доста популярна. Става дума за изследване на опасното явление еутрофикацията (насищането на морските води с биогенни елементи, служещи за храна на планктона, който започва да „цъфти”, изчерпва кислорода и настъпва мор по дънните риби), продължи инж. Палазов. По неговите думи използват кораби доброволци, плаващи по определени линии в Черно море, на които се монтира автоматична апаратура за измерване и комуникационна апаратура за мобилна връзка с ИО. За този доста ефективен метод за събиране на данни са привлечени 4 кораба. Системите вече са монтирани на тях, предават информация и, общо взето, се очертават като добър източник на данни за повърхностните води – температура, соленост, наситеност с кислород, мътност и хлорофил.

Едновременно с това екипът от ИО провежда изследвания за отпадъците и по морското дъно, което става с помощта на тралове. Събрана е достатъчна по количество информация, която, за съжаление, никак не е оптимистична по отношение замърсяването от отпадъци в морето и по брега, подчерта инж. Палазов.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди 16 минути

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 238 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 17 минути

Круизен кораб катастрофира в река Дунав: Има загинали

Стана ясно, че двама души загинаха, а други петима бяха в неизвестност след предполагаем сблъсък…

преди 2 часа

ПП-ДБ се сринаха в социологията

Стана ясно, че една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого…

преди 2 часа

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 4 часа

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 4 часа