Категории: България

Стотици болни се помолиха на Свети Лука за изцеление

Реклама

Стотици болни се стекоха към митрополитската черква „Света Марина” в Пловдив, за да измолят изцеление от изложената в храма частица от мощите на Свети Лука.

Това се случи по време на продължила близо 4 часа литургия в неделя по повод 10 години от интронизацията на митрополит Николай на поста му, пише „Монитор“. На събитието присъстваха патриарх Неофит, бившият премиер Симеон Сакскобурготски, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, политици, общественици и миряни.

„Миналата година получих инсулт. Имам и високо кръвно, но се радвам, че успях да дойда и да се помоля за втори път пред мощите на Свети Лука. Миналата година през октомври, когато бяха донесени мощите, пак бях тук и се молих за здраве”, каза 63-годишният Тодор Георгиев от Пловдив. Близо до него стълбите към митрополитската черква още в 9 часа сутринта едва изкачваше със стойката си за предвижване 70-годишната Надежда Колева.

Рано – рано към храма бе поела и младата майка Ивана, понесла 5-годишното си момченце. Наскоро му открили херния и лекарите казали, че детето трябва да се оперира. Ивана се зарадвала, когато разбрала, че тази неделя в храма в Пловдив ще бъде изложена частица от мощите на хирурга светец Лука и решила да заведе момченцето си да се помолят заедно. Цели групи поклонници от различните краища на страната се събраха в черквата „Св. Марина”, която се оказа тясна да побере всички.

Възрастни хора с бастуни, млади майки, пребрадени със забрадки по руски образец, понесли малки деца, инвалиди, мъже и жени чакаха да им дойде ред да се докоснат до светинята. Всеки един се опитваше да докосне мощите, да се помоли и прекръсти, за да измоли здраве за себе си и близките си.

„От първите векове буквално до ден днешен Пловдив е арена на титаничен сблъсък между православната църква и всевъзможни псевдоцърковни и парахристиянски организации, които по същество се опитват да изместят или подменят истинското християнство и истинската църква. Да подмамят и отклонят народа от спасителното за него християнско учение”, каза в словото си дядо Николай.

В края на тържественото богослужение той получи два ордена. Единия – „Свети Йоан Рилски” първа степен с енголпие и кръст му даде патриарх Неофит, а втория – „Св. Йоан Богослов” му бе връчен от Украинската православна църква. „За 10 години служение Вие сте принесли богат плод и основа, на която ще доизграждате”, му каза патриарх Неофит. Владиката на Пловдив получи и нова архиерейска митра от свещеници от пловдивската епархия. Бяха прочетени поздравителни адреси от служебния премиер проф. Герджиков и омбудсмана Мая Манолова.

Митрополит Николай прие наградите и подаръците „с благодарност като признание за труда на всички свещеници в епархията”. Той благодари, че преди 10 години е бил натоварен с трудната мисия. Пловдивският владика благодари и на мюсюлманското вероизповедание за мирното съжителство с православието в епарахията. „Обещавам никога да не изоставя и предам светата православна вяра и църква”, каза дядо Николай. Той заяви, че прощава на всичките си критици, моли се за тях, като обаче уточни, че „тези, които оскърбяваха и хулеха, са нищожно малцинство”.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 10 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 10 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 10 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 10 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 10 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 11 часа