Категории: България

Над 70 сигнала за умишлено наранени бездомни животни в Добрич

Реклама

Зачестяват сигналите от граждани за прибиране и лечение на болни и умишлено наранени бездомни животни – както кучета, така и котки, алармират от Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич.

Приети и обработени са 70 сигнала и жалби на граждани, като са предприети необходимите мерки за залавяне на животните.

През миналата година е наблюдавана и друга тревожна тенденция. Живеещите в селата около Добрич изоставят животните си на територията на града. През миналата година екипът на общинския приют е залавял предимно такива животни, писа dobrich.topnovini

Те са залавят, обработват се и се пускат на територията на община Добрич, като по този начин се увеличава популацията на безстопанствени животни, вместо тя постепенно да намалява.Този проблем възниква поради неизпълняващите се програми на съседните общини и липсата на адекватни мерки от тяхна страна, посочват от ОПБЖ.

Оттам отчитат, че през 2016 г. са заловени и настанени в приюта 401 безстопанствени животни. Обезпаразитени за ектопаразити и ендопаразити са 397 кучета, а ваксинирани за бяс са 330. Кастрирани са 312 четириноги, маркирани са 283, а с поставени микрочипове са 35.

Граждани са осиновили 34 кучета, а друго е под надзор на граждани. Върнати по местообитаванията са 275 кучета.

Основната дейност на приюта е работа като кастрационен център с цел ограничаване на раждаемостта, стопиране увеличаването на популацията и постепенното и намаляване в следващите години. С предприетите мерки за кастрация в ОПБЖ през отчетния период е предотвратено раждането на над 2000 броя нови животни.

Общински приют за безстопанствени животни работи и изпълнява общинската програма шеста година. За този период по голяма част от популацията на територията на Общината е обхваната- кастрирана, обезпаразитена, ваксинирана и маркирана.

Важна част от работата на приюта са дейностите по обезпаразитяване на животните срещу ендопаразити и ектопаразити, ваксинацията против бяс. Тези дейности намаляват и предотвратяват разпространението на опасни за живота и здравето на хората заболявания.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 12 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 13 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 13 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 14 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 14 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 14 часа