Категории: Черноморие

Награда в категория „Развитие на културния туризъм“ за Двореца в Балчик

Реклама

Директорът на Двореца в Балчик Жени Михайлова бе отличена с награда на сп. „Туризъм и отдих“ в категорията „Иновация в културния туризъм“, съобщава БНР – Варна.

Това се случи по време на 34-тата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО. За последните четири години ръстът на приходите за Държавен културен институт „Двореца” в Балчик е 70 процента, а само за 2016-а спрямо предходната е около 30 на сто, сочат финансовите резултати. На първо място по посещаемост са румънците и българите, следват руснаците, гостите от Германия, Франция и Швеция.

„Отличието е за всичко, което правим – за въведените миналата година еле­к­т­ро­нни ек­с­кур­зо­води на пет ези­ка, за функциониращите ро­бо­ти – съ­о­ръ­же­ния за хо­ра­та с ув­ре­ж­да­ния, ко­и­то осигуряват достъп. През тази година ще бъдат поставени на двете изходни точки в комплекса апликации, които ще дават информация за обектите чрез мобилните устройства.

Признанието се дава и за многообразния и разширяващ се културен календар всяка година, уточни директорът на културния център Жени Михайлова. Сезонът тази година стартира през април с фотоизложба на историческите дадености в Двореца, която ще бъде представена в Бъл­гар­с­кия култу­рен цен­тър в словашката столица Братислава, автори са Ру­мя­на Те­не­ва и Ясен Ка­зан­джи­ев.

Същия месец ще го­с­ту­ва в Белия град плевенската галерия с ек­с­по­зи­ция, по­с­ве­те­на на художника Илия Бе­ш­ков. На от­к­ри­та сце­на „Дво­ре­ца” ще бъ­де да­ден старт на пи­ло­т­но­то из­да­ние на ме­ж­ду­на­ро­д­но из­ло­же­ние „Ве­ли­к­ден­с­ка сце­на на из­ку­с­т­ва­та”.

През но­вия се­зон про­дъл­жа­ва про­е­к­тът за представяне на спектакли на от­к­ри­та сце­на край морето в пар­т­ньор­с­т­во с Вар­нен­с­ка­та опе­ра. Про­дъл­жа­ва­ и на­сър­ча­ването на ди­а­ло­га ме­ж­ду ев­ро­пей­с­ки­те кул­ту­ри чрез програмата „Ера­зъм +”. Ще се проведат традиционните фестивали и пленери.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Почина един от най-известните актьори на всички времена. Звездата от „Титаник“

Стана ясно, че е починал актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард…

преди 7 часа

До броени часове драстично скачат цените на билетите за влак

Както е известно Националният железопътен превозвач променя цените на билетите за пътуване с влак заради…

преди 11 часа

Колко много хора празнуват имен ден утре. Това са имената

Утре е Гергьовден. Както е добре известно Свети Георги е от малкото светци, който е…

преди 11 часа

На връх Великден се навършват 11 години без Чочо Попйорданов

Днес се навършват 11 години от смъртта на Петър Иванов Попйорданов (11 юни 1964 –…

преди 11 часа

Какво става в АЕЦ „Козлодуй”: Спряха пети блок

Днес пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с…

преди 11 часа

Случи се чудо в малко наше село точно за Великден

Стана ясно, че в навечерието на Великден отец Йордан от храм „Св. Пантелеймон“ от с.…

преди 11 часа