Категории: Любопитно

Нов вид измама във „Фейсбук“

Реклама

Нов вид измама плъзна в социалната мрежа „Фейсбук”. Младо момиче зарибява обикновено обвързани мъже, праща им голи снимки и позира без дрехи на камерата.

След това започва да ги изнудва за пари, като ги плаши, че ще изпрати скрийншотове от комуникацията на жените и приятелите им. „Пускат ти видео на момиче, което се съблича и ако се вържеш, те изнудват за пари”, пише потребител. Според него измамата е насочена основно към чужди студенти, както и към работещи у нас чужденци, информира „Телеграф“

„Правят го с чужденци – главно черно кожи, но и бая хора могат да се вържат, до колкото разбрах”, обяснява той. Измамата започва с чат, при който мнимата девойка разпитва наивника дали е женен, защото „такива не ми трябват”. И като разбере, че от отговора, че случаят е точно такъв, пуска въдицата и му предлага да се съблече.

Все още не е ясно доколко сериозна е тази схема и колко хора са пострадали от нея. Преди няколко месеца по подобна схема млада жена изпращаше мистериозни свои снимки по вайбър, а след това собствениците на телефоните бяха изнудвани, за да не ги заподозрат в изневяра. През август дори съпрузи се разведоха след появата на подобна мистериозна снимка – селфи на полуголо младо момиче.

Достъпът до вайбър в много лесен, а от настройките на приложението зависи дали телефонният номер ще е видим за потребители, които не са в листата ви. По подразбиране настройките дават достъп на всеки и така по телефонния номер може да се провери кой е ползвателят на вайбър. Сигнали за този нов вид измами се получават често в сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Проверките обаче удрят на камък, тъй като мошениците използват отдалечени сървъри в чужбина – обикновено Китай, Тайланд или Виетнам, както и някои африкански държави. Заблуждава се централният сървър, разпределящ съобщенията, който подава грешен изпращач.

След щателна проверка от ГДБОП нямат особен избор и приключват разследванията, тъй като реално няма как да установят извършване на престъпление. Родни хакери също се домогват до профили в социалните мрежи, създават фалшиви акаунти, с които атакуват потребители.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Огнен ад и експлозии на пристанище в Хърватия: 30 яхти пламнаха като факли (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стана ясно, че 30 яхти са изгорели при голям пожар, избухнал през нощта на пристанище…

преди 5 минути

Голям пожар избухна на пристанището в Солун: Има много щети (СНИМКА)

Голям пожар избухна тази сутрин на вход 11 на пристанището в Солун, в Северна Гърция.…

преди 15 минути

Мъж в САЩ спипа жена си, докато слага отрова в кафето му (ВИДЕО)

Американка от Аризона е осъдена на три години пробация. Това се случва, след като жената…

преди 24 минути

Разчленено и запалено тяло? Разследват зловещо убийство в България

Полицията в Ботевград разследва евентуално тежко убийство. Вчера за общодържавно издирване е обявен мъж на…

преди 40 минути

Мъж в България получи пратка с марихуана в консервна кутия

От полицията в Русе съобщават, че е образувано бързо производство за притежание на наркотици срещу…

преди 50 минути

Наближава голям празник: Правят се обредни курбани. Ето какви са всички традиции

На 21 май православната църква почита паметта на Св. Св. велики царе равноапостолни Константин и…

преди един час