Категории: Варна

Протестът на рибарите продължава и днес във Варна

Реклама

След като вчера шестваха от Дома на транспортните работници до рибарското пристанище в кв. „Аспарухово“ и за кратко затрудниха автомобилното движение по Аспаруховия мост, този път протестиращите ще напълнят с корабчета и лодки морето пред Варна.

Протестът ще започне отново в 11 ч. Тогава в акваторията пред пристанището в „Аспарухово“ ще се съберат риболовни съдове от Варна, Балчик, Каварна и Поморие. Те ще направят обиколка на канала към Варненското езеро, която се предвижда да продължи около 2 часа и да завърши пред пристанището „Родопа“ в Южната промишлена зона.

Риболовците настояват за оставки на шефовете на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, упрекват ги в некомпетентност и нежелание за конструктивен диалог, жалват се от тормоз и репресии от страна на инспекторите.

Напрежението започна да се трупа заради есенния риболов поради грешно тълкуване на заповед на министъра на земеделието. Според нея от 15 септември до 15 декеммври е разрешен уловът на преходни риби като чернокоп, сафрид и трицона в зоната от 1 до 3 мили от брега.

Чиновниците обаче или не правят, или не искат да правят разлика между тях и забранените преходни есетрови риби, и скъсали от проверки и глоби риболовците. Заради тенденциозните проверки и сега, в разгара на сезона за улов на калкан, голяма част от корабите не излизат в морето. Рибарите твърдят, че е забавено и издаването на разрешителните, а годишната квота за улов на калкан от 43,2 тона трябва да се изпълни до 15 април.

Възможно е протестното шествие по море днес да затрудни корабоплаването в района. Предупреждение за това рибарите са изпратили до Изпълнителна агенция „Морска

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Учени са озадачени от тази дупка в морето, която изглежда бездънна (ВИДЕО)

Изследователите откриха най-дълбоката подокеанска дупка на планетата. Всъщност тя е толкова дълбока, че учените с…

преди 2 минути

Абонати край Варна остават без вода чак до 17 ч. днес

От ВиК-Варна съобщават, че абонати на варненско село ще бъдат без вода днес (16 май,…

преди 5 минути

На 16 май токът ще прекъсне на тези места във Варна и областта

от 13.05.2024 г. до 17.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. Поради извършване…

преди 10 минути

До 17° ще стигнат температурите по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес времето ще се задържи предимно облачно, като на места главно…

преди 2 часа

Лидерът на гръцка националистическа партия скъса Преспанския договор

В отговор на кризата в отношенията между Атина и Скопие, лидерът на гръцката националистическа партия…

преди 16 часа

Нова идея на хоризонта: Ще пътуват ли безплатно в градския транспорт на Варна всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания?

Във Варна общински съветници са дали предложение всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания…

преди 16 часа