Категории: Варна

Актуална информация за състоянието на Изабела, пострадала в джакузи във варненски курорт

Реклама

Куп опасни джакузита са открити по магазините в страната след спешна проверка, разпоредена от Агенцията за метрологичен и технически надзор вчера, пише „Монитор“. Поводът стана инцидентът с 4-годишната Изабел, която пострада тежко в джакузи в хотел „Адмирал“ в курорта „Златни пясъци“ преди три дни.

Инспекторите са проверили 29 търговски обекта, в които се продават джакузита. Общият брой на проверените уреди е 38. Открити са пет джакузита, които не съответстват на изискванията, съобщиха от метрологичната агенция. От тях 2 без нужния европейски сертификат и маркировка, а другите 3 са без инструкция за монтаж и експлоатация на български език.

Издадени са заповеди за спиране на 2 продукта и са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения. Основните препоръки към купувачите на джакузита е задължително да изискват инструкцията за монтаж и експлоатация на български език.

Монтажът и свързването им към водопроводна, канализационна и електрическа мрежа трябва задължително да става от компетентни лица, което да гарантира безопасната работа на изделието.

Тъй като в повечето случаи, в плувните комплекси и хотели с басейни, има изградени или свързани джакузита, основната опасност при използването им би могла да бъде от пречистващата и филтрираща помпена система, предупреждават специалистите.

Започва разследване на инцидента с Изабел. То е възложено на следовател след съвещание между административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура във Варна. На него е преценено, че делото е с изключителна фактическа и правна сложност.

Досъдебното производство по инцидента се води срещу виновно лице. Производството е за немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, с причинена средна телесна повреда на 4-годишната Изабел Христова. Това е престъпление по чл. 134, ал. 1 от НК“, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От болницата, където се провежда лечението на пострадалото дете, обясниха, че Изабел е в съзнание и е контактна. Лекарският екип се опитва да й даде вода, след което ще предприеме и нормално захранване, пише varna24. Детето обаче все още е с опасност за живота, отбеляза лекуващият д-р Румен Христов, който е началник на отделението по детска хирургия в „Света Анна“.

Изабела от вчера е оставена на спонтанно дишане, а нощта е преминала спокойно и не се е наложило отново да бъде интубирана.

„Детето е изкарало спокойно нощта, но все още не се наемаме да твърдим, че животът му е напълно вън от опасност. Травмите са много сериозни, а екип от добри специалисти се бори с пораженията. Момиченцето е в леко упоено състояние, за да му бъдат спестени физическите и психически травми от преживения ужас. Прогнозите са добри. Тя е малка и има всички шансове, след поредица от манипулации, да бъде възстановена напълно, но това ще отнеме доста време. На този етап всички се молим да се стабилизира трайно и да върви в посока на подобрение“, каза още д-р Христов.

От БЧК-Варна обявиха, че за обекта в хотела не е издавано разрешение за работа на спасител. Това означава, че работещия там не е бил правоспособен и законно назначен.

Собствениците на хотела пък са предложили своята помощ на пострадалото семейство, като са се ангажирали да поемат цялото лечение на детето, дори и да се наложи да замине в чужбина.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кобрата празнува рожден ден днес: Честито. На колко става

Днес рожден ден празнува Кубрат Венков Пулев (известен като Кобрата) Той е български боксьор, бивш…

преди 31 минути

В нощта на Възкресение се пазете от джебчии и пожари

По празниците полицията и пожарната предприемат извънредни мерки, за да преминат спокойно и без инциденти…

преди 36 минути

20-годишна катастрофира челно в крайпътно дърво и преобърна колата

Стана ясно, че 20-годишна румънка е пострадала при тежка катастрофа, станала тази сутрин в Русе.…

преди 40 минути

Затвориха Прохода на Републиката

Стана ясно, че временно е спряно движението през Прохода на Републиката. Причината поради, която се…

преди 49 минути

Как да сварим яйцата за Великден без да се счупят

Днес, на Велика събота също се боядисват яйца. Има няколко задължителни неща, които трябва да…

преди 4 часа

Усетихте ли я: Вилнее мощна магнитна буря, кога ще отшуми

Стана ясно, че активното слънчево петно ​​AR3654 произведе най-силното си изригване досега – изригване от…

преди 4 часа