in ,

Тъжната къща с красивите рози, на „Приморски“117 във Варна, скоро няма да е същата

„Студентска лаборатория „Варна – град на хората“, създадена в Свободния университет „Черноризец Храбър“, ще търси млади специалисти с идеи, които да предложат архитектурни решения за реставрацията на къщата на царския офицер полк. Милтияд Железов, съобщи Радио Варна.

Става дума за сградата, в непосредствена близост до Фестивалния комплекс на бул. „Приморски“ 117 . Къщата е позната на варненци и с огромните си розови храсти, цъфтящи всяко лято. Тази пролет градината на дома, проектиран от арх. Антон Франгя и Стефан Бенев, е цялата в иглики и зюмбюли. Къщата е построена през 1903 г. в стил сецесион, и т.к. е изградена на свободен терен е с три фасади. С най-богата орнаментика е главната – към бул. „Приморски”.

Повече подробности за историята на къщата, може да научите от интервюто на Вяра Николаева с Цветанка Спасова, собственик на първия етаж на сградата.

-От кога живеете в тази прекрасна къща?

Живея в тази къща от 42 години. Тук се роди моят син. Къщата има много богата история. Човекът, който я е купил, полковник Милтияд Железов или Милко Железов е допринесъл много за Варна. Той е бил възпитаник на Петербургската военна академия и основател на бреговата артилерийска отбрана на Варна. По време на германската окупация, къщата е реквизирана. Семейството му е принудено да излезе от дома си. След войната в нея се настанява Руското консулство. Милко Железов е интерниран със съпругата си в добруджанско село, като враг на народа. По-късно е реабилитиран. Семейството му се прибрало в къщата си, но като собственик на половината от втория етаж.

-Кой зася розите в двора?

Красивите рози ги сяхме ние със съпруга ми. Мъжът ми беше лекар–кардиолог и даваше консултации в Долни чифлик. Там се свърза с един градинар и той ни донесе разсад различни рози в различни цветове и три бора. Обичам цветята. Най-хубаво ми е през м. май, когато всички рози разцъфнат. Радвам се, че къщата е известна като къщата с розите.

Красивата фасада на къщата на бул. „Приморски” 117 сега е олющена и тъжна. Скоро това ще се промени. Заданието за проект за обновяването й е част от международен конкурс, който ще приключи през май тази година. Идеята е на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Още за идеите на младите хора ще ви разкажем утре в следобедната програма на Радио Варна.

Публикувано от Дамян Дамянов