in

Варненка остави чанта с 46 000 лв., друга хвърли 3000 лв. през терасата

Снимката е илюстративна

Вчера преди обяд, са получени три сигнала за извършени телефонни измами във Варна, при които са пострадали три жени на 59 г., на 61 г. и на 73 г.

В единия случай е използвана добре позната схема за въвеждане в заблуждение, касаеща нуждата от заплащане на голяма сума пари за операция на дъщерята на потърпевшата жена. Същата изтегля от банков клон сумата от 46 600 лв. и ги оставя в дамска чанта на оградата на сграда в центъра на града.

При другите два случая е използван сценарият за провеждането на полицейска операция за залавяне на извършители на измами и нуждата от съдействие на гражданите. 73-годишната жена предава първоначално сумата от 1900 лева, след което отива до банков клон и изтегля още 13 000 лева, които предава на непознат мъж. А 61-годишната гражданка хвърля през терасата сумата от 3000 лв. По случаите има образувани досъдебни производства.

ОДМВР – Варна напомня, че ситуация, в която служител на структурата звъни по телефона и иска пари, за каквато и да било цел или кауза, е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНА. При нужда от съдействие от страна на гражданите, полицейските служители посещават на адрес същите и се легитимират по надлежния ред – с полицейски знак и карта.

Припомняме на гражданите на Варна, че не трябва да се доверяват на непознати гласове, звучащи от телефонната слушалка, които искат пари за различни цели – лечение или операция на близък, полицейска операция за залавяне на измамници, за освобождаване на колетна пратка от чужда държава, каквито са най- често използваните сценарии за телефонни измами.
Непознатият от телефонната слушалка не може да Ви нарани при телефонен разговор! Той не знае Вашето местонахождение и адрес! В дома си сте в безопасност!

При позвъняване от този род затворете слушалката! Изключете телефона от розетката и изчакайте известно време преди отново да го включите! Потърсете друга възможност да се свържете с полицията или с Вашите близки!
Не говорете с непознатия, който се опитва да Ви убеди да му дадете пари! Незабавно прекъснете разговора!

Публикувано от Дамян Дамянов