in

Георги Костов: Дали ще бъдем турска провинция или щат на Европа, зависи от нас!

Георги Костов изрази мнението си по повод разпространената от него прокламация „Ако си българин“. Едно интервю за актуалната обстановка, за България и трудностите, пред които се изправяме.

Здравейте, г-н Костов, какво ви провокира да напишете прокламацията „Ако си българин“?

 – Здравейте! Това беше една лична изява на моята воля. Имах за цел да покажа гражданската си позиция и недоволството, което изпитвам спрямо потъпкването на българското в обществото.

Вие определяте, че ако си българин трябва избереш личности, но не казвате каква политическа ориентация или интереси имате? Какви са те?

 – Аз не участвам в никакви партии и формации, занимаващи се с политика, но това не пречи да изразявам личната си позиция. За мен системата е порочна, но безразличието към нея е отровно. Интереса е само един – да запазя корените и историята си. Да запазя българското си гражданство.

Какво имате предвид с „да запазите българското си гражданство“ ?

 – Всички наши политици са тесногръди и гледат на бъдещето за България, мислейки на две педи пред носа си, някои – на три. Това е така, защото системата им го позволява. В България, когато излезе влака от релсите, всички тогава се сещат, че има проблем. Това са най – безпринципните и слаби избори за историята на цялата българска демокрация. Новата глобална заплаха е ясна и ако някой си въобразява, че можем сами да и противодействаме, за мен лично е национален предател. Изборите и партиите нямат никакво значение. Системата в основата си е гнила, увехнала и само паразити са накацали върху нея. Трябва да се посее ново семе, което да промени политическата система.

И все пак не разбрахме каква е заплахата за българското гражданство?

 – На 16.04.2017 г. в Турция приключва референдумът за промяна на турската конституция. Властта най-вероятно ще даде повече права на президента. Единственият шанс на Европа е Европейска федерация с ясни граници и единна и силна европейска политика на демократична основа. Това е в интерес и на България. От друга страна, Турция ще иска да защити свои граждани и да си върне „провинциите“.

Какво имахте предвид за накацалите паразити?

 – Ясно го казах. Държавата е такава, защото системата дава възможност да се преследват дребни интереси. Необходима е  Нова Конституция. Свикването на Пето последно велико народно събрание. Премахване на институцията областен управител, която е абсолютно безпринципна. Областният управител да стане мажоритарно избираем губернатор. Преминаването към двукамерен парламент.

 – Това са необходимите мерки. Докато не се въведат, няма да има обединение на българите, а ще се гледат само интереси в отделни обществени, социални и икономически слоеве.

Това означава ли, че няма да гласувате в сегашната система?

 – Напротив, това е като да не дишаш, защото въздухът е мръсен. Ако не дишаш, умираш. Ако не гласуваш, убиваш демокрацията. Тогава ще дойдат от Турция и ще гласуват. Аз подкрепям не партии, а личности, които имат своята борба в тези партии и представляват най-добре моите възгледи. Преференциалното право на вот ми дава възможност да избера.

Добре. А ако някоя личност не успее или е в партия, която няма шанс да влезе, пак ли бихте гласували за нея?

 – Ето това е същността на проблема. Много ясно и точно го дефинирахте. По презумпция състезанието трябва да е равнопоставено, а то не е. Ако гласуваш за личност, а тя не влезе, гласът ти отива за партията, а ако и партията не влезе, отива с тежест най-много за най-силният.

Ако преминем само на мажоритарни избори, тогава олигарсите в малките региони ще стават депутати. За това смятам, че е необходима двукамарна система.

Губернатори – които да се избират мажоритарно за големи райони.

Депутати – които да бъдат избирани по сегашната система с листи и преференции.

Всички други заигравки са мъртвородени. Конституцията ни има нужда от преразглеждане.

Вие коя партия ще подкрепите на настоящите избори?

 – Аз партии не подкрепям. Само личности, които са направили нещо за обществото. Личности, които хората са призовали в политиката, а не такива, които се хранят от нея.

И все пак кого бихте подкрепили на предстоящите избори?

 – Както казах, бих подкрепил личност и има много такива в моя многомандатен избирателен район Варна, които бих подкрепил: от ГЕРБ – Павел Христов – напорист младеж, който се бори за реформа в държавната администрация чрез е-правителство. Много близко до моите възгледи. От БСП – Януари Вичев, който 3 години иска от община Варна да разкрие договорите с ЛАФКА. От ДПС – няма такъв за мен. От реформаторите – Мария Донева – страхотен професионалист! От патриотите – Петър Николов, който според мен е призван от хората да помага и показва сериозни резултати. Патриот, който защитава тези, които нямат възможности.

Единствено мога да пожелая успех на всички участващи в състезанието изботи и нека най достойните да бъдат избрани.

Интервю на Екип Нова Варна

/Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил активен участник в политиката, до оттеглянето му. При създаването на проекта Нова Варна взима активно участи и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти./

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/