in

РЗИ – Варна с мерки заради епидемията от морбили в Европа

По повод на създадената епидемична ситуация в някои от европейските държави и с цел недопускане разпространение на заболявания от морбили на територията на нашата страна, са предприети незабавно противоепидемични мерки, целящи пълен обхват на неимунизираните и нереимунизирани лица на възраст от 13 месеца до 18-годишна възраст.

Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Издадени са предписания до общопрактикуващите лекари. С двукратно измерване в работни дни се следи нивото на естествения радиационен гама-фон.

През изминалата седмица стойностите на гама-фона са нормални и варират между 0,10 и 0,11 микросиверта за час. Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона не са констатирани.

Извършени са 13 инспекции в обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ) при осъществяване на държавен здравен контрол за спазване на изискванията за защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения, с цел проверка на документацията и спазване изискванията и правилата за радиационна защита. При извършените инспекции не са констатирани нарушения.

Публикувано от Дамян Дамянов