Категории: България

Важна информация от ЦИК за предстоящите избори

Реклама

На изборите за народни представители на 26 март 2017 г. извън страната ще се открият 371 секции в 70 държави. Българите в чужбина могат да упражнят правото си на глас, в която и да е секция извън страната.

Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него, но е препоръчително да се гласува там, тъй като избирателят ще бъде вписан в списъка за гласуване за съответното място извън страната. Може да гласувате, в която и да е секция, в която и да е страна в чужбина.

АКО СГРЕШИТЕ ПОПЪЛВАНЕТО НА БЮЛЕТИНАТА

В случай че сгрешите бюлетината, следва да проследите дали сгрешената бюлетина се унищожава, без да се разгъва, с надпис „СГРЕШЕНА“. Сгрешената бюлетина се подпечатва с печата на Секционната избирателна комисия (СИК) и се подписва от председателя, секретаря и друг член на СИК. Сгрешените бюлетини се описват в протокол на комисията и не се пускат в избирателната кутия. ИМАТЕ ПРАВО ДА ПОЛУЧИТЕ НОВА БЮЛЕТИНА САМО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ.

СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ТАМ, КЪДЕТО УЧАТ

Ученици и студенти – редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес, след като представят:
• документ за самоличност;
• надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или студентска книжка за съответния семестър;
• декларация от ученика или студента по образец (Приложение № 17) от изборните книжа
КОГА СЕ ДОПУСКА ГЛАСУВАНЕ С ПРИДРУЖИТЕЛ НА ИЗБИРАТЕЛИ С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ

По преценка на председателя на СИК избиратели с увредено зрение или с увреждане, което не им позволява да гласуват сами, могат да гласуват с придружител. Избирателят не е длъжен да представи документ от ТЕЛК или НЕЛК. Придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта. Отказът на председателя може да се оспори пред Секционната избирателна комисия и последната трябва да се произнася с писмено решение. Когато избирателят не може да се придвижи сам до кабината, но може сам да гласува, той бива съпроводен от придружител само до кабината, след което го оставят сaм, за да гласува и после му помагат, за да излезе от кабината и да пусне бюлетина.
Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.
Придружители не могат да бъдат:
• членове на СИК;
• представители на партия, коалиция или инициативен комитет;
• застъпници;
• наблюдатели;
• лица, които вече са били придружители на двама други избиратели;
• анкетьори.

ПРОВЕРЕТЕ В КОЯ ИЗБИРАТЕЛНА СЕКЦИЯ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТЕ.

КАКВИ СА ВАШИТЕ ПРАВА В ИЗБОРНИЯ ДЕН

Всеки български гражданин с право на глас може да гласува в секцията по постоянния си адрес, дори ако е вписан в списъка на заличените лица или не фигурира в избирателния списък.
• Ако не сте вписан/а в избирателния списък за гласуване, може да поискате да бъдете вписан в допълнителната страница на списъка;
• Имате право да оспорите отказа на Секционна избирателна комисия (СИК) да бъдете дописан/а в избирателния списък в изборния ден. Отказът на СИК е писмен и трябва да бъде връчен. Този отказ може да се оспори пред Районната избирателна комисия (РИК), която се произнася по жалбата незабавно;
• Ако сте вписан/а в списъка на заличените лица имате право да гласувате:
– Ако представите удостоверение по чл.40, ал.2, издадено от кмета – Приложение №15-НС от изборните книжа – www.cik.bg/bg/ns2017/documents, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването Ви в списъка;
– Ако се явите в избирателната секция по постоянен адрес, когато е издадено удостоверение за гласуване на друго място или сте вписан в списъците за гласуване извън страната;
• Имате право да искате от член на СИК точното вписване на данните от документа Ви за самоличност в избирателния списък.

АКО СТЕ ВПИСАНИ НЕПРАВИЛНО В ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ?

До 18.03.2017 г. най-късно, трябва да подадете заявление – Приложение №8-НС от изборните книжа – www.cik.bg/bg/ns2017/documents за отстраняване на непълноти и грешки, допуснати спрямо Вас, в избирателния списък до общинската администрация.

КЪДЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА.

Българите в чужбина могат да упражнят правото си на глас, в която и да е секция извън страната. Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него, но е препоръчително да се гласува там, тъй като избирателят ще бъде вписан в списъка за гласуване. Може да гласувате, в която и да е секция, в която и да е страна в чужбина.
Избирателните секции ще бъдат открити в посолствата, генералните консулства, постоянните дипломатически мисии на България и местата в различните държави, определени с решение №4400-НС на ЦИК

КАК ДА ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ В БЪЛГАРИЯ НА 26 МАРТ.

Ако сте подали заявление за гласуване в чужбина, но ви се наложи да се върнете в България в деня на изборите, може да гласувате, но само в секцията по вашия постоянен адрес (този на личната ви карта). Срещу името Ви в избирателния списък ТРЯБВА да има написан индекс „МВнР“ и затова е необходимо на място да попълните декларация – Приложение №17 от изборните книжа – www.cik.bg/bg/ns2017/documents, че не сте гласували и няма да гласувате другаде.

ГЛАСУВАНЕ С ПРЕФЕРЕНЦИЯ:

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 13 минути

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 17 минути

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди един час

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди един час

С какво време започва новата седмица по Черноморието

През нощта облачността ще е предимно значителна и на места в Югозападна България ще превалява…

преди един час

Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна след обява за продажба на дрехи в интернет

Стана ясно, че 20-годишна жена от исперихското село Подайва станала жертва на измама по интернет,…

преди един час