in

Провадийци победиха – референдум ще има

Снимка: Община

Вчера с 15 гласа Общински съвет Провадия прие на 14-ти май да бъде проведен местен референдум с два въпроса – за възстановяване на Солени минерални бани и болницата. Против предложението за референдум бе един общински съветник а четирима се въздържаха. Гласувани и приети са били бюлетината и необходимите книжа, пише provaton.bg.

Заседанието на ОбС-Провадия бе насрочено за 21 март от 14.00 ч., като точката за организиране и провеждане на местен Референдум беше изтеглена за 17.45 съобразено с края на работния ден за да могат всички граждани които желаят да могат да присъстват.

Припомняме че инициативен комитет с членове: Кадрия Мехмед, Петър Петров, Юлиян Костадинов, Пенко Димитров и Валентин Тодоров, събра в законовия срок необходимия брой подписи от жителите на Провадия. Каузата е: Възстановяване на балнеолечението в солени минерални бани Провадия и Запазване на единствената болница в градa с възстановяване на вида й от 2010 г. – с Родилно и Хирургично отделения.

Това е първият местен Референдум в Провадия и един от малкото подобни, достигнали до реализация в страната. До сега провадийци са участвали в подписки за национални референдуми.

Ако резултатите от Референдума са положителни за поставените теми, то в Провадия ще се разкрият нови работни места. Много от хората в общината са безработни или на минимални заплати, което не им позволява да отидат на спа-процедури или курорт. С възобновяването са солените минерални бани ще бъде подобрен здравният статус на населението, както и финансовото му състояние.

Припомняме, че солената минерална вода в Провадия осигуряваше единствено по рода си в страната лечение. Вода с подобно качество имаше само в Карлови Вари – Чехия. Според експертите провадийската вода дори бие по няколко показатели тези на Карлови Вари. Във времето, в което баните работеха, са извършвани ежедневно стотици процедури. В момента целия комплекс и парилежащия парк тънат в разруха, лятото – в бурени (на снимката горе – бел. ред.).

Публикувано от Дамян Дамянов