in ,

Скандал преди „Евровизия“! Украйна забрани участието на руската певица на конкурса

Украйна няма да допусне в страната руската представителка на конкурса „Евровизия 2017” заради нейно участие на концерт в Крим.

Русия трябваше да бъде представена на музикалното състезание в Киев от 27-годишната Юлия Самойлова и песента Flame is Burning („Пламъкът гори”). Достъпът ѝ до Украйна обаче е ограничен за срок от три години.

През лятото на 2015 г. Самойлова е пяла на концерт в Крим и с това е нарушила украинското законодателство, твърдят Службите за сигурност на Украйна (ССУ). Според постановление на Министерския съвет на страната чужденците трябва да получат специално разрешение да посетят полуострова, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Посещението на Самойлова в Украйна може да предизвика остри протести, твърдят от ССУ.

Външното министерство на Русия определя решението като „цинично и нечовешко”, твърди руската информационна агенция „РИА Новости”.

Конкурсът, в който ще участват певци от 43 държави, ще се проведе през месец май в гр. Киев.

По регламент тази година Украйна е домакин, тъй като в миналогодишното издание на конкурса нейната представителка Джамала беше победител. Тя изпълни трогателната песен „1944”, която разказва за изселването на кримските татари по време на Втората световна война.

Песента, с която Юлия Самойлова трябваше да представи Русия на конкурса:

Публикувано от Дамян Дамянов