in

Вижте как може да изглежда Морска гара (СНИМКИ)

Снимка: "Дарик"

Морска гара може да се превърне в новия символ на Варна. Това смята младият архитект Емилия Манева, създала идеен проект за преместване на съоръжението за посрещане на пътнически кораби. Разработката отнема на варненката цял семестър усилена работа и е направена през 2013-та година.

Според проекта Морска гара може да се измести на мястото на товарния кей на порт Варна-Изток. Старата гара пък може да стане яхтено пристанище. В прилежащата зона може да се оформи зона за отдих, като своеобразно продължение на Морската градина, с дендрариум, лятно кино, лятна естрада и други атракции, съобщи „Дарик“.

Проектът е колкото атрактивен, толкова и функционален. Подходът към сградата и връзката с инфраструктурата се осъществява посредством рампи, разположени във височина над парка. По този начин се избягва пресичане на пътя на движение на пасажерите и пътя на движение на разхождащите се в парка. Новото местоположение на морската гара съкращава отстоянието до спирките на градския транспорт, улеснява достъпа до сградата и връзките с центъра на града.

Зоната за обслужване на пасажери се дели на две основни части – за обслужване на круизни лайнери и по-малки пътнически кораби. Пилотската служба е разположена в най-високата част на V-образната кула, която е съобразена с нормативните изисквания за височина на трафик кула.

Недостатъчната дължина на сегашния обслужващ кей и увеличеният пътникопоток пораждат нуждата от нова пътническа гара, установила е арх.Манева. След срещи с местното ръководство на Морска администрация и Морска гара стига до извода, че на пасажерската гара в момента й липсва конферентна зала. И, разбира се, включва такава в своя проект.

Разработката вече получи едно признание. Избрана е от Съюза на българските архитекти за най-добър проект на випуск 2012 и беше поканен да участва в престижна изложба в столицата.

Архитект Емилия Манева е завършила е архитектура, като се дипломира именно с проекта за преустройство на Морска гара. Разработката отнема на варненката цял семестър усилена работа.

Снимка: „Дарик“
Снимка: „Дарик“

Снимка: „Дарик“

Публикувано от Дамян Дамянов